Ausztria új gázvezetéket épít Németország felé

Ausztria az orosz gáztól való függőség csökkentése érdekében új gázvezetéket tervez Németország irányába, ami a magyar energiapolitikai törekvések számára is kedvező lehet. A projekt 2027 végére valósulhat meg, és lehetővé teszi az ország számára, hogy teljes éves földgázigényét Németország felől érkező importból elégítse ki.

Az elmúlt két évben az orosz gáz aránya az osztrák ellátásban 80%-ról közel 100%-ra nőtt, de a tervezett 40 kilométeres új gázvezeték megépítésével Ausztria 2027 végére elvileg képes lesz teljes éves földgázigényét Németország irányából érkező importból fedezni. A nyugat-ausztriai gázvezeték kibővítése már korábban is napirenden volt, de a projektet éveken át halogatták, míg az osztrák kormány nem biztosította a szükséges forrásokat. A fejlesztés évi 2,5 milliárd köbméterrel növeli majd Ausztria németországi gázimport-kapacitását, ami az ország teljes éves földgázfelhasználásának több mint harmadát teszi ki.

Karl Nehammer kancellár az APA osztrák hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy sikerült tisztázni a kapcsolódó költségek megosztását, bár a pontos részletek nem váltak ismertté. A projekt a célegyenesben van, és a tervek szerint 2027 végére készül el. Ezzel Ausztria megfelelne az Európai Bizottság célkitűzésének, amely szerint 2027-ig az EU-nak meg kell szabadulnia az orosz földgáztól való függőségtől.

A projekt előtti utolsó akadályok is elhárultak a német gázvásárlások kifizetése kapcsán kialakult vita megoldásával, és az Ausztria részéről a 2040-ig szóló hosszú távú orosz gázszerződés felmondására irányuló politikai szándék erősödésével. A gázvezeték-építési projekt fordulatát az motiválta, hogy az osztrák gázigényt 2023 februárjában 98%-ban orosz import fedezte, ami jelentős növekedést mutat a korábbi 80%-os arányhoz képest. A függőség erősödése politikai vitát váltott ki Ausztriában, és a kormánynak, valamint az ellenzéknek is sürgőssé vált a Gazprom és az OMV közötti szerződés felmondása.

Ausztria gázellátási lehetőségeinek bővülése Magyarország számára is előnyös lehet, hiszen a magyar kormány célja a gázimport forrásainak és útvonalainak diverzifikálása, valamint az orosz gáztól való függőség csökkentése. Bár a magyarországi import Ausztria felől csökkent, a horvát, szerb és román irányból érkező import szerepe nőtt, az osztrák infrastruktúra-fejlesztés és az elméleti importlehetőségek bővülése pozitívan hathat a magyar gázellátás biztonságára és a piacra. Ezzel szemben Szijjártó Péter külgazdaság és külügyminiszter kijelentette, hogy a magyar kormány nem fogja felmondani az oroszokkal kötött hosszú távú gázvásárlási szerződést.

Az osztrák-magyar összekötő gázvezeték éves kapacitása 5,3 milliárd köbméter, ami jelentős határkeresztező kapacitást jelent a magyarországi földgázfelhasználás mellett, amely az elmúlt 12 hónapban 8,3 milliárd köbmétert tett ki. A globális LNG-piac 2040-ig várhatóan több mint 50 százalékkal fog növekedni, ami Európában az orosz gázról való leválás miatt megugrott LNG-felhasználás következtében jobban rángatja a gázárakat. Az európai gázszállítások mintegy 20 százaléka állt át LNG-re vezetékes gázról, ami növelte a piaci volatilitást. Az EU mára már rendelkezik megfelelő mennyiségű visszagázosító kapacitással, amely lehetővé teszi az ellátási vészhelyzetek kezelését és a globális LNG piac elérését. A Vertical Corridor projekt, amely a földgáz két irányú szállítását teszi lehetővé dél és észak között, erősíti a régió energiabiztonságát és növeli a piaci likviditást.