Forradalmi gyógyszer a hasnyálmirigyrák ellen

Amerikai orvosok áttörést értek el a hasnyálmirigyrák kezelésében: egy új gyógyszerrel a vizsgált daganatok 70 százalékát sikerült 30-98 százalék közötti mértékben összezsugorítaniuk. Ez a kezelés jelenleg a legígéretesebb a betegség ellen, amely évente körülbelül 67 ezer amerikait érint és 52 ezer halálesetet okoz.

Az új kísérleti gyógyszer, amely a hasnyálmirigyrák leggyakoribb formáját, a hasnyálmirigy ductalis adenokarcinómáit célozza meg, a genetikai tényezőket befolyásolva körülbelül 95 százalékban bizonyult hatékonynak. A KRAS gén, amely a sejtosztódásban játszik döntő szerepet és serkenti a sejtek ellenőrizhetetlen növekedését, a hasnyálmirigy-ductalis adenokarcinómák körülbelül 95 százalékáért felelős. Dr. Kenneth Olive, a Columbia Egyetem orvosa és a kutatás vezetője szerint a mutált KRAS gén a normál hasnyálmirigy-sejtek rákos sejtekké alakulását segíti elő, ami a kemoterápiának ellenálló daganatok növekedéséhez vezet.

A gyógyszert, amelynek neve RMC-7977, emberből származó rákos sejteken tesztelték, és a kezelés hatására a daganatok kiindulási térfogatához képest 30-98 százalékos zsugorodást észleltek. Dr. Olive kiemelte, hogy pályafutása során először tapasztalt olyat, hogy egy terápia hatására minden kezelt tumor kisebb lett, ráadásul a kezelés az egészséges sejtekre nem volt káros.

A hasnyálmirigyrák a közelmúltban több híresség életét is követelte, köztük Aretha Franklinét, Patrick Swayze-t, Alan Rickman-t és Steve Jobs-ot. A betegség gyakran késői stádiumban kerül diagnosztizálásra, ami nehezíti a kezelést. Az új gyógyszerrel elért eredmények ezért különösen jelentőségek, hiszen a jelenlegi kezelések – műtét, kemoterápia és immunterápiás gyógyszerek – gyakran nem hoznak eredményt.

Az utóbbi években a hasnyálmirigyrák előfordulása aggasztóan, 2,4 százalékkal nőtt az 55 év alatti nők körében, míg a férfiaknál enyhe csökkenést tapasztaltak. A jelenség okai egyelőre ismeretlenek.