Irán hamarosan Izraelt támadhatja meg

Az amerikai hírszerzés szerint Irán napokon belül katonai akciót indíthat Izrael ellen, célba véve a katonai létesítményeket és kormányzati központokat, de a lakott területeket nem.

A Bloomberg információi alapján az amerikai hírszerzés forrásai szerint Irán hamarosan meg fogja támadni Izraelt, és a katonai akció már eldőlt tény Teheránban. Egyik forrásuk szerint a támadás napokon belül megindulhat. Az iráni támadás izraeli katonai létesítményeket és kormányzati központokat fog célba venni, de a lakott területeket nem érinti.

A perzsa állam rakétákat és drónokat fog bevetni, valamint a régió országaiból proxi-szervezetek segítségével is támadásokat indíthat. Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok határozottan kiáll Izrael mellett, és Izrael is megerősítette, hogy ha Irán támadást indít, ellencsapást fognak végrehajtani Irán területe ellen. Az amerikai és izraeli válasz valószínűleg Irán nukleáris programját fogja célba venni.

Joe Biden további támogatást ígért Izraelnek az iráni támadástól való tartva, és hangsúlyozta, hogy „Mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy megvédjük Izrael biztonságát”. Az iráni konzulátus épülete elleni április 1-jei támadásban tizenhárom ember halt meg, köztük magas rangú iráni katonai vezetők, ami tovább fokozta a feszültséget a térségben. Izrael ugyan nem vállalta a felelősséget a támadásért, de a szakértők szerint ők állhatnak mögötte. Az események hatására a térségben lévő amerikai és izraeli erőket magas készültségbe helyezték.

Biden bírálja Benjamin Netanjahu háborús politikáját, és tűzszünetet sürget, hogy az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányok biztonságosan bejussanak a Gázai övezetbe. A hét segélymunkás halálát okozó múlt heti izraeli dróntámadást pedig egyenesen felháborítónak nevezte. Az iráni vezető, Ali Hamenei ajatollah a Damaszkuszban végrehajtott izraeli támadást egyenértékűnek nevezte egy Irán elleni támadással, és kijelentette, hogy a "gonosz rezsimet meg kell büntetni, és meg is fogjuk büntetni" televíziós beszédében.