Ali Hamenei Izrael elleni megtorlást helyezett kilátásba

Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, megtorlást helyezett kilátásba Izrael ellen a damaszkuszi támadás miatt, amely során tizenhat ember vesztette életét, köztük a Forradalmi Gárda hét tagja, ketten közülük magas rangú tisztek.

Ali Hamenei bírálta a Nyugatot, különösen az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, amiért támogatják Izraelt a Hamász elleni háborúban. A legfőbb vezető szerint a nyugati kormányoknak meg kellett volna akadályozniuk Izraelt ebben a "katasztrofális lépésben", de nem teljesítették kötelességüket.

A damaszkuszi konzulátus elleni április 1-jei légi csapás után, amelyet Irán Izraellel hozott összefüggésbe, Teherán megtorlással fenyegetőzött. Hamenei a ramadán végét ünneplő imádságon beszélt arról, hogy a támadás "helytelen cselekedet" volt, és a "gonosz rezsimet" meg kell büntetni.

A vezető nem részletezte, hogy milyen módon tervezik megtorolni a történteket, de kijelentette: "Amikor megtámadták a konzulátusunkat, az olyan mintha a mi területünkön támadtak volna. A gonosz rezsimet meg kell büntetni, és meg is fogjuk büntetni" – mondta Hamenei, akinek beszédét élőben közvetítette az iráni állami televízió.

Irán támogatja az Izrael-ellenes militáns csoportokat, mint a palesztin Hamász és a libanoni Hezbollah, és nem ismeri el Izraelt államként. Izrael, amely már több száz légicsapást hajtott végre Szíriában az ottani polgárháború kezdete óta, csak ritkán ismeri el hivatalosan a támadásokat.

Erre válaszul Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter az X-en jelezte: ha Irán területéről éri támadás Izraelt, akkor a válaszcsapás is oda fog érkezni. Jogi szempontból a támadás egyébként nem "olyan mintha" iráni területet ért volna: a külképviseletek minden esetben az azt működtető államok területének számítanak, így Jeruzsálem de jure is Iráni földön mért csapást a tisztekre. Válaszul az izraeli külügyminiszter héberül és perzsául is közzétette bejegyzését.