Világhírű intézményeket utasított maga mögé a Zeneakadémia

A brit Quacquarelli Symonds (QS) által közzétett nemzetközi szakterületi rangsorban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelentős előrelépést ért el, megelőzve több neves nemzetközi intézményt.

A QS 2024-es szakterületi világranglistáján a Zeneakadémia az előadó-művészeti kategóriában a 22. helyet szerezte meg, ezzel a magyar felsőoktatási intézmények közül a legmagasabb pozícióban található. Az intézmény honlapján olvasható információk szerint a Zeneakadémia ebben a kategóriában olyan ismert egyetemeket előzött meg, mint a lipcsei és a berlini zenei egyetemek, a londoni King’s College, a salzburgi Mozarteum, valamint más kelet-közép-európai zeneakadémiák.

A rangsorban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem olyan neves intézmények társaságában található, mint Oxford, Cambridge, a Harvard, az oslói zeneakadémia és a lyoni konzervatórium. A Zeneakadémia előrelépését a nemzetközi együttműködések és a kutatási tevékenység erősítése, valamint a világszerte elismert oktatók munkája eredményezte.

A rangsor készítői öt szempontot vesznek figyelembe, többek között az intézmény hírnevét, a munkáltatói elismertséget és a nemzetközi együttműködéseket. A Zeneakadémia a tudományos szférában elért 82-es pontszámot kapott a 100-ból. A zenetudományi kutatások és a Kodály Intézetben, valamint a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban folyó tudományos tevékenység is hozzájárult az intézmény nemzetközi elismertségéhez.

A Kodály Intézet a Kodály-módszer és az erre alapozott oktatási programok folyamatos fejlesztése révén örvend világhírnek. A Zeneakadémia művésztanárai nemzetközileg is elismert előadók, és a végzett diákok gyakran nyernek felvételt rangos hazai és külföldi együttesekbe.

Az ELTE, a BME és a Zeneakadémia dolgozói egy esemény keretében aláírásokat gyűjtenek, hogy a fenntartóknak átadják. A cél, hogy a felsőoktatásért felelős államtitkártól tárgyalási időpontot kérjenek, és megvitassák a nyílt levélben foglalt követeléseiket. Az aláírások átadására április 11-én kerül sor. Az aláírók követelik többek között a munkáltatói döntésen alapuló illetmény beépítését az alapbérbe, a garantált alapbérek emelését, a bértáblák felülvizsgálatát, a garantált tanársegédi minimumbér bevezetését és a doktori ösztöndíjak emelését.

A Zeneakadémia az újonnan bevezetett, szűkebb szempontú zenei kategóriában 15. helyezést ért el. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem is sokat javított a helyezésén, a bölcsészettudományokban több mint 40 helyezést javítva tavalyi eredményén a 221., természettudományokban pedig a 298. helyre került a világranglistán, ezzel mindkét területen a legjobb felsőoktatási intézmény Magyarországon. Az ELTE 15 szűkebb szakterület közül 10-ben (nyelvészet, pszichológia, régészet, geológia, geofizika, történelem, modern nyelvek, angol nyelv és irodalom, neveléstudomány, jog) Magyarországról egyedüliként került be a világ legjobbjai közé.