A V4 légvédelmi együttműködése

Szlovákia légvédelmét a V4 országok közös erőfeszítéseivel biztosítják, miután az ország saját rendszerét Ukrajnának adományozta.

Szlovákia 2022-ig rendelkezett saját légvédelmi képességgel, de az orosz-ukrán konfliktus kitörése után Eduard Heger kormánya döntött úgy, hogy a MiG-29-es vadászgépeket és az S-300-as rakétarendszert Kijevnek ajándékozza. Pozsony ezen lépéséért jelentős anyagi kompenzációt kapott, többek között 200 millió dollárt az Európai Békeprogramból, valamint 700 millió dollár értékű katonai felszerelést az Egyesült Államoktól.

A szlovák légvédelem ideiglenes pótlását a NATO-szövetségesek vállalták, akik saját rendszereiket kölcsönözték a védelemhez. Négy Patriot rakéta állomásozott Szlovákiában, melyek közül kettő Németországból, egy Hollandiából és egy az Egyesült Államokból érkezett, de ezeket már visszavonták.

A SAMP/T olasz rakétarendszer használati ideje is lejár április 10-én, azonban a szlovák védelmi minisztérium biztosítja, hogy a légtér továbbra is megfelelően védett marad. Ezt a cseh, lengyel és magyar légierő vadászrepülőinek közreműködésével érik el, amely egyezség a V4 országok közötti tavalyi megállapodás eredménye. Ez az együttműködés addig tart, amíg Szlovákia meg nem kapja az Egyesült Államoktól rendelt F-16-os vadászgépeket.

Szlovákia 2018 végén kötött szerződést az Egyesült Államokkal 14 darab F-16-os vadászgép megvásárlásáról, de a világjárvány miatt a leszállításuk késik. Az első két repülőgép érkezése 2023 nyarára várható, a többi pedig 2025-ben érkezik majd.

A szlovák légvédelmet tovább erősítik közepes és rövid hatótávolságú légvédelmi eszközökkel is, amelyek szintén az állam tulajdonába kerülnek, így Szlovákia teljes ellenőrzést gyakorolhat légtérének védelme felett.