Állami közvéleménykutatások bevezetését tervezi a Szlovák Nemzeti Párt

A Szlovák Nemzeti Párt újabb ötlettel állt elő: állami közvéleménykutatások bevezetését szeretnék, amelyek korábban, 2009-ben szűntek meg. Az ötletgazda, Andrej Danko, Orbán Viktor nagy csodálója, és több területet is az állam uralma alá kíván vonni.

A Szlovák Nemzeti Párt, amely Robert Fico vezette pozsonyi koalíció legkisebb tagja, több területen is változtatásokat szeretne eszközölni. Egyebek mellett a közmédia kormányzati irányítása alá vonását, valamint a külföldről támogatást kapó szervezetek külföldi ügynökként való kezelését tervezik. Legújabb kezdeményezésük az állami közvéleménykutatások újraélesztése, amelyeket egy korábbi Fico-kormányzat idején szüntettek meg.

A Napunk cikke emlékeztet arra, hogy az állami közvéleménykutatások megszüntetésére akkor került sor, amikor kiderült, hogy a Smer párt népszerűsége jelentősen, 6 százalékponttal csökkent, és ezt a hírt már nem hozták nyilvánosságra.

Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke, aki ismert Orbán Viktor iránti csodálatáról, nem elégedett a jelenlegi, különböző módszertannal dolgozó intézetek által végzett felmérésekkel. Szerinte előfordulhat, hogy ezeket a felméréseket nem is végzik el, csupán a kisujjból szopják ki az eredményeket. A Napunk szerint nem kizárt, hogy az új intézmény nemcsak közvéleménykutatásokat végezne, hanem magyar mintára nemzeti konzultációkat is lebonyolítana.

A Szlovák Nemzeti Párt tervei között szerepel tehát az állami közvéleménykutatások újraindítása, amelyek a múltban már egyszer megszűntek. Danko elnök ambíciói azonban túlmutatnak a közvéleménykutatásokon, és több terület államosítását is szorgalmazzák, amelyek között a magyarellenességre fókuszáló Jan Slota-féle nemzeti párt már a múlté.