A Synchron előnyben van az agychipes technológiában Elon Musk Neuralinkjével szemben

A Jeff Bezos és Bill Gates által támogatott Synchron, amely a Neuralink riválisaként ismert, online nyilvántartást hozott létre azoknak a betegeknek, akik részt kívánnak venni az agyi implantátumokkal kapcsolatos kísérleteikben.

A Synchron azokat a betegeket célozza meg, akik ALS-ben (amiotrófiás laterális szklerózis), stroke-ban vagy szklerózis multiplexben szenvednek, és emiatt lebénultak. Az általuk fejlesztett eszköz, amely az agy és a számítógép közötti kapcsolatot hivatott létrehozni, egy egyszerű beavatkozással, a nyaki vénán keresztül kerül az agy felszínén lévő véredénybe. A helyére kerülve az eszköz érzékeli az agy mozgásjeleit és vezeték nélkül továbbítja azokat, lehetővé téve ezzel a súlyosan bénult betegek számára, hogy gondolkodással irányítsanak különböző eszközöket, mint például számítógépeket.

A Reuters információi szerint a kísérletben több tucat résztvevő vehet részt, és már mintegy 120 klinikai vizsgálóközpont jelezte az érdeklődését a vizsgálatban való közreműködésre. Tom Oxley, a Synchron vezérigazgatója és alapítója a ReadWrite-nak nyilatkozva elmondta: „Nagy örömmel indítjuk el közösségközpontú BCI (agy-számítógép interfész) regiszterünket. Egy alulról jövő mozgalom van kialakulóban a BCI-vel kapcsolatban. Megteremtjük a potenciális felhasználók és orvosaik számára a lehetőséget, hogy részt vegyenek és kapcsolatban maradjanak, miközben felkészülünk a klinikai vizsgálatok következő szakaszára.”

A New York-i székhelyű Synchron állítólag nagyobb előrelépést ért el az agyi implantátum technológiájának tesztelésében, mint a Neuralink. Mindkét cég azon dolgozik, hogy a bénult betegek számára lehetővé tegye a számítógépes gépelést az agyi jeleket dekódoló eszközök segítségével.

A Synchron már 2021 júliusában engedélyt kapott az Egyesült Államokban az előzetes tesztelésre, és azóta hat betegbe ültette be a készülékét. A vállalat jelentése szerint a korábbi, négy ausztrál páciens bevonásával végzett vizsgálatok nem mutattak ki súlyos mellékhatásokat. Jelenleg az amerikai adatok elemzése zajlik, hogy felkészüljenek egy kiterjedtebb vizsgálatra, és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság engedélyére várnak a továbblépéshez.

Musk vállalkozása is jelentős mérföldkőhöz érkezett januárban, amikor sikeresen beültette az első emberi betegébe a vezeték nélküli agy-számítógép interfész chipet. A beültetett eszköz már „ígéretes neurontüskéket” érzékelt a páciensből, aki képes volt „csak gondolkodással” mozgatni egy számítógépes egeret, és online sakkozni is.