A lengyel helyi választások eredményei

A vasárnapi lengyel helyhatósági választásokon minden párt győztesnek érezhette magát, de a legnagyobb figyelem a Jog és Igazságosság (PiS) párt eredményein volt, amelyek ellenére a pártelnök, Jaroslaw Kaczynski pozíciója nem került veszélybe.

A Jog és Igazságosság pártja, amelyet Jaroslaw Kaczynski vezet, sorozatban kilencedszer nyert választást Lengyelországban, 34,3 százalékos szavazati aránnyal, elkerülve ezzel a fenyegető összeomlást. A PiS veszített ugyan több vajdaság irányítását és jelentősen alulmaradt a nagyvárosokban, de vidéken és keleten megtartotta pozícióit. Kaczynski a választási eredmények láttán Mark Twain idézetével utalt arra, hogy a pártja még nem ért véget.

A Polgári Koalíció (KO), Donald Tusk vezetésével, szintén sikeresnek tekintheti az eredményeket, hiszen 30,6 százalékos eredménnyel a vajdaságok többségében fölénybe került. A KO-nak ebben a választásban nem kellett szövetségeseket keresnie, és a kormányzó három nagy pártszövetség, a Polgári Platform, a baloldali Lewica és a centrista Harmadik Út összesen 50 százalék fölötti együttes eredményt ért el.

A nagyvárosokban a KO és koalíciós társai gyakorlatilag mindenütt győzelmet arattak, és van, ahol második fordulóra kényszerülnek. A PiS hét keleti és délkeleti tartományban lett az első, míg a KO kilenc vajdaságban győzött, és várhatóan 11 régióban szerezheti meg az irányítást.

A választási részvétel alacsony volt, mindössze 52 százalék, ami még a 2018-as helyhatósági szavazás 55 százalékos részvételétől is elmaradt. Ez a jobboldalnak kedvezett, mivel Kaczynski hívei erősebben kötődnek a PiS-hez.

A PiS 34 százalékos eredménye fontos volt a párt számára, mivel a 2015 és 2023 közötti időszakban az illiberális állammá alakításért küzdött, és Kaczynski szerint a köztévé nélkül is képesek voltak választást nyerni. A PiS 2014 óta kilencedszer végzett az első helyen az egyedi pártok ranglistáján, de folyamatosan gyengül.

A KO a nagyvárosok döntő többségét nyerte, és a legnagyobb sikert Varsóban érte el, ahol Rafal Trzaskowski jelöltje mintegy 60 százalékos többséget szerzett. A PiS egyetlen egy nagyvárosban sem tudott nyerni, és csak tizenhat településen kényszerített ki második fordulót.

A választási eredmények alapján a KO erősödött meg a kormánypártok közül, és a belső egyeztetések során kedvezőbb pozícióból folytathatja a koalíció működtetését. A PiS a nyári európai parlamenti választások előtt is bizakodó lehet, hiszen továbbra is az ország legerősebb egyedi pártjaként szerepel.