A Manta Ray bemutatkozik

A Northrop Grumman Corporation bejelentette a Manta Ray prototípusának elkészültét, egy személyzet nélküli, víz alatti járművet, amely hosszú távú, nagy hatótávolságú küldetésekre képes az óceáni környezetben.

A Naval Technology szerint a Manta Ray, melyet a szárnyas tengeri porcoshalról neveztek el, jelentős előrelépést jelent a Northrop Grumman tenger alatti felderítési technológiájában, hiszen képes autonóm működésre, emberi támogatás nélkül.

A GlobalData jelentése alapján a Northrop Grumman nem csak a Manta Ray programban vesz részt, hanem az amerikai haditengerészet Angler UUV fejlesztési programjában is. A pilóta nélküli tengeralatti járművek előnyei között szerepelnek az alacsony költségek, a kisebb ellátási igény, a lopakodó képesség és a kockázatos környezetben való működés.

A Manta Ray kialakítása lehetővé teszi, hogy olyan távoli tenger alatti környezetben is navigáljon és működjön, ahol az emberi hozzáférés korlátozott vagy lehetetlen. Ez új lehetőségeket nyit meg a tudományos kutatás, a környezeti megfigyelés és a katonai alkalmazások számára.

A DARPA kezdeményezésének részeként fejlesztett Manta Ray olyan technológiákat tartalmaz, amelyek javítják az energiagazdálkodást, növelik a hasznos teherbírást és optimalizálják a meghajtás hatékonyságát. Ezek a fejlesztések elősegítik a hosszabb tenger alatti küldetések végrehajtását, és a Manta Ray-t egy sokoldalúan alkalmazható platformmá teszik.