A Kreml várhatóan az SZBU vezetőjét és NATO-tagok tisztviselőit teszi felelőssé a moszkvai terrortámadásért

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője, Vaszil Maljuk hamarosan hivatalos vádakat kaphat a Kremltől a Moszkvához közeli koncertteremben történt márciusi terrortámadás megszervezésével kapcsolatban, és az orosz Nyomozó Bizottság az USA és más NATO-tagállamok magas rangú tisztviselőit is vádolja terrorizmus finanszírozásával.

Az SZBU forrásai szerint a Kreml Maljukot fogja megvádolni a támadás elkövetésével, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára, de amelyet Vlagyimir Putyin elnök radikális iszlamisták mellett Kijevvel és a Nyugattal is összefüggésbe hozott. A Kyiv Postnak nyilatkozó források szerint Putyin nem felejtette el az SZBU által a krími hídra és az orosz hajók ellen elkövetett támadásokat, és valószínűnek tartják, hogy a Crocus City Hall elleni támadásért megkínzott tádzsikoknál Maljuk névjegykártyáját találják majd meg.

Az FSZB szerint nyugati tisztviselők finanszírozták egyes politikai és közéleti szereplők félreállítását, és több millió dollár mozgását vizsgálják, hogy összeköthető-e a pénzmozgások terrorcselekményekkel. Bár az FSZB nem említett konkrét tisztviselőket vagy terrorcselekményeket, valószínű, hogy a március végi moszkvai terrortámadásra is utalnak, amelyben a Crocus City Hallban tűz ütött ki, és a támadók gránátokat és gyújtóbombákat dobtak a nézőtérre.

A Krasznogorszkban található koncertteremben a Piknik együttes koncertjét megtámadó, maszkos és terepmintás ruházatú támadók tüzet nyitottak, ahol a halálos áldozatok száma meghaladta a száznegyvenet. Dmitrij Medvegyev volt elnök-miniszterelnök korábban megjegyezte, hogy ha kiderülne az ukrán vezetők érintettsége a támadásban, őket likvidálnák.

Ez történt még az orosz-ukrán háború körül:

  • Az Európai Unió Bírósága helyt adott Pjotr Aven és Mihail Fridman orosz üzletemberek kérelmének, így levették őket az unió szankciós listájáról.
  • Az orosz erők a kelet-ukrajnai Harkiv megyében lévő Lipci és Mala Danilivka településeket ágyúzták, valamint két irányított légibombát dobtak Vovcsanszk városra szerda délután, a támadások következtében életét vesztette két nő és egy 14 éves lány, három helybeli pedig megsebesült.

(Euronews, MTI)