4iG új adósságrendezési javaslata a Spacecom számára

A 4iG igazgatósága új adósságrendezési javaslatot dolgozott ki a Spacecom számára, amelynek célja a vállalat kötvény adósságszolgálatának rendezése. A javaslat két opciót kínál: a 4iG 150 millió dollárért megvásárolná a Spacecom AMOS-17 műholdját, amit aztán a Spacecom visszabérelne, vagy a 4iG a 150 millió dollárt kölcsönként adná a Spacecomnak.

A 4iG korábban már tett közzé nem kötelező érvényű adósságrendezési javaslatokat. 2022 szeptemberében szereztek 20 százalékos részesedést a SpaceComban, és a következő három évben további 31 százalékkal növelhetik tulajdonrészüket az izraeli kormány és a részvényesek jóváhagyásától függően.

A 4iG űripari üzletágába illeszkedik a SpaceCom, amely sugárzott és szélessávú műholdas szolgáltatásokat nyújt világszerte. A SpaceCom AMOS 3 műholdján keresztül 2024-ig biztosítja szolgáltatásait Magyarországon és a régióban, a magyar geostacionárius pályát használva. Ezt követően Magyarországnak lehetősége nyílik saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezni.

A 4iG csoporton belül létrehozott CarpathiaSat a tervek szerint Magyarország első hírközlési és telekommunikációs kereskedelmi műholdját állítja majd rögzített föld körüli pályára és üzemelteti, valamint a magyar geostacionárius pályaszakasz húsz évre szóló üzemeltetési jogával is rendelkezik majd.