A vállalatok kihívásai a kiszámíthatatlan környezetben

Az elmúlt évtized jelentős változásokat hozott a vállalatok számára, különösen a Covid-járvány óta, amikor is a változásokra való felkészülés létkérdéssé vált. Czakó Ferenc stratégiai tanácsadó szerint a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell a gyorsan változó körülményekhez, és nem praktikus konkrét eseményekre készülni.

A változások tagadása a legnagyobb hiba, amit egy vállalat elkövethet, és a döntéshozóknak egyre kevesebb információ birtokában, gyorsabban kell döntéseket hozniuk. Czakó Ferenc hangsúlyozza, hogy a szabályozási ciklusok rövidülésére van szükség, ami lehetővé teszi, hogy nem csak a vezetés, hanem minden kompetens munkatárs részt vegyen a döntéshozatalban. Ez a megközelítés növeli a hibázás lehetőségét, de a versenytársak számára is hasonló kihívásokat jelent.

A gazdasági döntések meghozatala egyre nehezebbé válik, mivel az adatok szavatossága gyorsan csökken. Az energiaárak változékonysága, az árfolyamok ingadozása és egyéb tényezők komoly nehézségeket okoznak a döntéshozóknak.

A technológia fejlődése is új attitűdöt követel a vállalatvezetőktől, hiszen a korábban elképzelhetetlen eszközök ma már természetesek. Az átállás azonban számos tényezőtől függ, és nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni, mivel minden vállalat másképp reagál a változásokra.

Vannak iparágak, amelyek már napi szinten alkalmazzák az ipar 4.0 technológiáit, de még mindig léteznek olyan vállalatok, amelyek a legfontosabb adatokat kockás füzetbe írják. Ez mutatja, hogy a vállalatok különböző mértékben képesek alkalmazkodni a változásokhoz.