Új antibiotikumosztály az Uppsala Egyetemen

Az Uppsala Egyetem kutatói egy új antibiotikumosztályt fedeztek fel, amely hatásos lehet a multirezisztens baktériumok ellen, és sikeresen gyógyították a véráram-fertőzéseket egérkísérletek során.

Az antibiotikumok nélkülözhetetlenek a modern orvoslásban, és életmentő szerepet játszanak a bakteriális fertőzések kezelésében. Azonban a globális antibiotikum rezisztencia növekedése komoly fenyegetést jelent a jövőbeni hatékony kezelések számára.

Az Uppsala Egyetem kutatócsoportja az Amerikai Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának tanulmányaiban publikálta az új antibiotikumosztály felfedezését, amelyet multinacionális konszorciumokkal együttműködve fejlesztettek ki.

Ez az új vegyületosztály az LpxH fehérjét célozza meg, amely a Gram-negatív baktériumok lipopoliszacharid szintéziséhez szükséges, és ezáltal kulcsfontosságú a baktériumok külső védelmi rétegének kialakításában.

A Világegészségügyi Szervezet által kritikusnak minősített, többek között az Escherichia coli és a Klebsiella pneumoniae baktériumok ellen is hatékony ez az új antibiotikumosztály, amelyek már ellenállóvá váltak a jelenleg elérhető antibiotikumokkal szemben.

A kutatók által végzett egérkísérletek során az új antibiotikumosztály hatékonynak bizonyult a multirezisztens baktériumok okozta véráram-fertőzések kezelésében.

Mivel a vegyületosztály teljesen új, és az LpxH fehérjét korábban még nem használták antibiotikumok célpontjaként, jelenleg nincs ismert rezisztencia ezen vegyületekkel szemben.

: (Science Daily)