Trump kihívja a bíróságot: perrel támad a saját tárgyalásának bírája ellen

Donald Trump volt amerikai elnök beperelte a hallgatási pénzek ügyében eljáró New York-i bírót, Juan Merchánt, hogy elkerülje a jövő heti tárgyalását. A The Hill szerint ez az intézkedés egy újabb próbálkozás Trump ügyvédeitől, hogy halasszák az április 15-re tervezett büntetőtárgyalást.

Merchan bíró a múlt héten kiterjesztette a Trump elleni nyilatkozattételi tilalmat, amely megtiltja neki, hogy a tanúkat, az ügyészeket, a bíróság alkalmazottait és a bíró családját támadja, de nem védi a bírót és Alvin Bragg kerületi ügyészt. A tilalom kiterjesztését Bragg ügyész kérte, miután Trump többször is bírálta Merchan bíró lányát a közösségi médiában, aki egy politikai tanácsadó cég vezetőjeként dolgozik, amelynek ügyfelei között Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök is szerepel.

Egy New York-i fellebbviteli bíró hamarosan ideiglenes döntést hozhat Trump keresetéről, mielőtt az ügy egy öt bíróból álló testület elé kerülne. Trump korábban már használta ezt a stratégiát egy másik ügyben, amikor egy bíró hasonló tilalmat rendelt el, de akkor a New York-i legfelsőbb bíróság elutasította a fellebbezését.

Trump célja, hogy a jövő héten kezdődő büntetőperét és az ellene folyó további három büntetőeljárást a 2024-es választások utánra halassza. Az április 15-én kezdődő ügyben Trumpot azzal vádolják, hogy jogi kiadásként könyvelte el azt a 130 ezer dollárt, amit állítólag a 2016-os választások előtt fizetett Stormy Danielsnek, hogy titokban tartsa viszonyukat. Emellett Trump ügyvédje, Michael Cohen további 150 ezer dollárt fizetett egy másik nőnek, és maga Cohen 420 ezer dollárt kapott Trumptól több részletben.

Trump ellen összesen 34 pontban emeltek vádat üzleti csalás és kampányfinanszírozási szabályok megszegése miatt. Ha a hallgatási pénzzel kapcsolatos per a tervek szerint halad, ez lesz Trump első büntetőpere, és egyben az első ilyen jellegű per az Egyesült Államok történetében egy volt elnök ellen.