Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesként szeretne folytatni

Kiss Ambrus, Budapest jelenlegi főpolgármester-helyettese kész arra, hogy folytassa munkáját a poszton, amennyiben Karácsony Gergely felkéri, és a közgyűlés is bizalmat szavaz neki. Kiss Ambrus a 24.hu Della című podcastjében beszélt arról, hogy a közgyűlésben arra számít, hogy a ciklus végéig sikerül megőrizniük a többségi támogatást a legfontosabb ügyekben, és ha szükséges, akár a Fidesszel is hajlandóak kompromisszumot kötni, például a költségvetés érdekében.

A főpolgármester-helyettes szerint a 2025-ös fővárosi költségvetés jóváhagyása várhatóan csak a jövő év februárjában vagy márciusában fog megtörténni, mivel az országos költségvetés benyújtása is az év végére tolódik, az amerikai választások utánra. Kiss Ambrus hozzátette, hogy a gazdasági növekedés lassulása miatt 2024-ben nem számít nominálisan több iparűzési adóra, mint amennyit idén kapott a főváros, ami 300 milliárd forintot tesz ki.

A következő ciklus céljai között a foglalkoztatás javítását és a lakhatási kérdéseket emelte ki fókuszpontként. A foglalkoztatás terén 2029-ig terjedő bérmegállapodásra készülnek a szakszervezetekkel, a tárgyalásokat ősszel kezdik meg. Az úthálózat felújítását tervezik, de a tömegközlekedés járműparkjának fejlesztését nem említette magától, csupán a forráshiányt jelölte meg problémaként ebben a kérdésben.

Kiss Ambrus cáfolta, hogy a kormánnyal tárgyaltak volna egy esetleges budapesti olimpiáról, és kijelentette, hogy még puhatolózó tárgyalás sem volt köztük ebben a témában. Magyar Péter korábbi kijelentésére, miszerint a Tisza Párt nem fogja megszavazni őt és Tüttő Katát főpolgármester-helyettesnek, Kiss Ambrus nem kívánta kommentálni, csupán annyit mondott: „Nem ismerem őt, és nem is fogom kommentálni ezeket a szavait.” Azonban a közelmúltban kialakult Facebook-vita során Magyar Péter a Tisza Párt elnökeként éles szavakat váltott Hont Andrással, aki „lájkkurvának” nevezte Magyart, mire a politikus azzal vágott vissza, hogy Hont fideszes múltját emlegette. A közösségi médiában zajló vita nem állt meg itt, Magyar Péter egy fotót is megosztott, amelyen egy kanapén fekszik, és a kép leírásában utalást tett arra, hogy Hont András és Bede Zsolti "együtt küzdenek, mint...Nehogy az egészségetekre menjen, Skacok".

A fővárosi közgyűlésben kialakuló erőviszonyok kapcsán Szentkirályi Alexandra, a Fidesz egykori főpolgármester-jelöltje és a párt budapesti frakciójának várható vezetője, közölte, hogy Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke megkereste őt egyeztetésre hívva. Szentkirályi Alexandra azonban elutasította a felkérést, mondván: "A Fidesz frakciója nem működik együtt és nem egyeztet azokkal, akik Gyurcsány Ferenc jelöltjét támogatják! Gyurcsány és Karácsony csődbe vitték a nemzet fővárosát, nem érdemelnek még egy esélyt!" Magyar Péter egyelőre nem reagált Szentkirályi posztjára, de korábban jelezte, hogy a Tisza Párt nevében a közeljövőben a többi fővárosi frakció vezetőjével is fel kívánja venni a kapcsolatot, és Karácsony Gergellyel még a nyáron folytatják az egyeztetést. Magyar Péter a közelmúltban reagált Szentkirályi Alexandra állításaira, azzal vádolva őt, hogy "bukott főpolgármester-jelölt" és "gyerekes a válasza". Magyar azt is hozzátette, hogy a TISZA Párt semmilyen pozíciót nem vállal a fővárosban és csak fontos ügyek mentén hajlandó a budapestiek érdekét szolgáló előterjesztéseket támogatni, feltéve, hogy az összes eddigi politikai- és cégvezető menesztésére kerül sor Budapesten és minden pozícióra transzparens, piaci pályázat kerül kiírásra.