Oroszországban tízezernél is több lakóépületet öntött el az árvíz

Oroszország Dél-Urál régiójában rendkívül súlyos árvízhelyzet alakult ki, ahol a folyók vízszintjének emelkedése miatt már több mint 10 ezer lakóépület került víz alá. A következő napokban további kétezer ház elöntése várható.

Az Orenburgi területen, különösen Orszk városában a helyzet a legkritikusabb, ahol a hatóságok tömeges evakuálást hajtottak végre. A katasztrófa súlyosságát jelzi, hogy az Urál folyó szintje olyan mértékben emelkedett, hogy átszakított egy gátat is. A hirtelen vízszintemelkedés oka a hegyekben elolvadt hó, ami miatt a folyó vízszintje 9,6 méteresre duzzadt.

A legfrissebb adatok szerint eddig 10 390 lakóépület és 18 662 háztartási telek került víz alá, és több ezer embert kényszerültek evakuálni. A regionális kormányzat szerint a következő 24 órában a helyzet még rosszabbra fordulhat, és további ezer lakóház kerülhet veszélybe.

Az előrejelzések alapján az Urál és a Szamara folyók vízszintje a következő napokban 5-40 centiméterrel emelkedhet, ami tíz városi körzet 35 településén további 2003 lakóépület és 2400 háztartási telek elöntését okozhatja.

Jelenleg a térség középső részén 19, keleten 11, nyugaton pedig 25 település szenved az árvíz következményeitől.