Megkezdődhetnek a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között?

Több mint két évnyi küzdelem után az ukrajnai háború patthelyzetbe torkollott, ahol mindkét fél jelentős erőforrásokat fordít területszerzésre, de ritkán tudnak előrenyomulni.

A szakirodalom szerint a háborúban részt vevő felek akkor kezdenek tárgyalni, amikor ezzel előnyösebb helyzetbe kerülhetnek, mint a harc folytatásával. Jelenleg azonban az ukrajnai konfliktusban ez a pont még nem érkezett el. A felek „kölcsönösen előnytelen patthelyzetekben” vannak, amelyek gyakran késztetik őket tárgyalásra, de egyelőre egyik fél sem hajlandó elfogadni a másik minimális követeléseit. Kijev nem fogadja el Oroszország követelését az új vezetésre, Moszkva pedig nem hajlandó jóvátételt fizetni Ukrajnának, és területet sem adnak fel.

A diplomácia jelenleg nem képes megváltoztatni ezt a helyzetet, és a harc folytatása mindkét fél számára előnyösebbnek tűnik, mint a megegyezés. Csak drasztikus változások esetén, mint például a harctéri helyzet vagy az államvezetés változása, lehetne szó követelések felülvizsgálatáról. Az oroszok nem tudják meghódítani a kívánt területeket, de nincs politikai nyomás a Kremlen, míg Ukrajna képes harcolni, és nem adja át polgárait.

A háború kölcsönös döntés kérdése, és a béke is hasonlóan kölcsönös. A harcok megkezdése után a várakozások változnak, ahogy a politikai döntéshozók új információkhoz jutnak. Az államok azt is mérlegelik, hogy egy esetleges békemegállapodás betartható-e, és nem vezet-e a gyengébb fél revíziójához, mint ahogy ez Vietnamban történt az 1973-as párizsi békeszerződések után.

A háború második évében Kijev 2023-as ellentámadása nem hozott jelentős területi nyereséget, és Oroszország sem tudott valódi előnyöket elérni, nagy veszteségeket szenvedve. A vezetők nyilatkozatai ellenére lehetséges, hogy kevesebbel is beérnének, de a háborús események és a rendkívüli veszteségek is befolyásolhatják a tárgyalásokat. Mindazonáltal mind Kijev, mind Moszkva következetesen megismétli kulcsfontosságú követeléseit, és hosszú távra készülnek, jelentős külső segélyforrásokkal.

A legvalószínűbb kimenetel a szerzők szerint a harcok folytatása. Moszkva továbbra is megpróbálja meghódítani Ukrajna nagy részét, Kijev pedig visszavág. Az oroszoké a kezdeményezés a csatatéren, de gazdaságukat szorongatják a szankciók, és a szovjet korszakból származó készletekre támaszkodnak. Ukrajna független marad, és az ország nagy része is, de Oroszország továbbra is revizionista állam marad, amely területét akarja kiterjeszteni.