Svájci nők győzelme a klímaváltozás elleni harcban

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága elítélte Svájcot, mert az ország nem tett eleget a klímaváltozás elleni küzdelemben vállalt kötelezettségeinek. A bíróság döntése értelmében Svájc lépései a klímacéljai elérése érdekében elégtelenek voltak, ami precedenst teremthet Európában.

A svájci Nyugdíjasok Klímaklubja, melynek tagjai többségében 70 év feletti nők, pert indítottak a svájci kormány ellen, állítva, hogy az éghajlatváltozás elleni politikája sérti az élethez és egészséghez való jogukat. Elisabeth Smart, a csoport egyik 76 éves tagja szerint a hőhullámok kiemelten érintik őket korukból és nemükből adódóan.

A bíróság kimondta, hogy Svájc nem teljesítette az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére kitűzött céljait, és kritikus hiányosságok mutatkoztak a szabályozási keret bevezetésében. A döntés kötelező érvényű, így 46 európai országban vezethet jogi változáshoz, ami az első ilyen eset a globális felmelegedést érintő ügyekben.

A strasbourgi bíróság elutasított két másik keresetet is, amelyeket egy portugál és egy francia klímaaktivisták indítottak, hogy kötelezzék az államokat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. A svájci nők azonban kilenc év kampányolás után győzelmet arattak, és Elisabeth Smart szerint nem arra születtek, hogy egy hintaszékben kötögessenek.

A franciaországi Strasbourgban székelő Emberi Jogok Európai Bírósága (ECHR) kedden reggel határozott az ügyben, amelyet több mint 2000 svájci nő indított az alpesi ország ellen. A többségében 70 év felettiekből álló csoport azzal érvelt Bern ellen, hogy a gyakori hőhullámok ártanak az egészségüknek és akár a halálukat is okozhatják. A bíróság a közleményben kiemelte, hogy a nők hatékony védelmének jogát sértette meg a „éghajlatváltozásnak az életre, az egészségre, a jólétre és az életminőségre gyakorolt súlyos káros hatásaival szemben”. Ez volt az első alkalom, hogy a bíróság klímakérdésekben döntést hozott.

Szakértők szerint az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése a jövőben precedensként szolgálhat más, folyamatban lévő éghajlatvédelmi ügyek esetén is. Az ítélet akár arra is kényszerítheti Svájcot, hogy gyorsabban csökkentse a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztását a tervezettnél. A bíróság másik két ügyben is döntést hozott, de a francia kormány és a 32 európai ország ellen benyújtott kereseteket „elfogadhatatlannak” ítélték. Március volt zsinórban a tizedik hónap, amikor megdőlt a melegrekord, az idei volt a valaha mért legmelegebb március a világon, ami tovább erősíti a klímaváltozás elleni intézkedések sürgősségét.