A Google keresései alapján sokan nézték védőszemüveg nélkül a napfogyatkozást

A Google keresési trendjei arra utalnak, hogy a legutóbbi teljes napfogyatkozás során sok amerikai figyelmen kívül hagyta a NASA figyelmeztetéseit, és védőszemüveg nélkül nézte meg az égi jelenséget.

A hétfői napfogyatkozás során több millió amerikai volt tanúja a látványos égi eseménynek. Azonban a NASA többször is hangsúlyozta, hogy a teljes napfogyatkozás alatt is szigorúan tilos védőszemüveg nélkül a Napba nézni. Ennek ellenére a Google Trends adatai szerint sokan kerestek rá a "fáj a szemem" kifejezésre, ami arra utalhat, hogy nem hallgattak az űrhivatal tanácsára.

A Google keresések számában megfigyelhető kiugrás egyértelműen látható volt a grafikonon, amikor a napfogyatkozás az Egyesült Államok nagy részén végighaladt, magyar idő szerint körülbelül 20 óra magasságában. A napfogyatkozás végével a keresések száma csökkent, de még mindig sokan fordulnak a Google-höz azzal, hogy fáj a szemük.

A 9to5Google szerint a keresések számának növekedése elsősorban a napfogyatkozás útjába eső államokban volt megfigyelhető, ahol New Hampshire, West Virginia, Arkansas, Indiana, és Rhode Island államokban ugrott meg leginkább, annak ellenére, hogy közülük kettőt nem érintett teljes terjedelmében a jelenség.