Simon Harris, Írország valaha volt legfiatalabb miniszterelnöke

Simon Harris lett az Ír Köztársaság új, egyben valaha volt legfiatalabb miniszterelnöke, miután az ír parlament kedden 88-69 arányban választotta meg a leköszönő kormányfő, Leo Varadkar helyére.

Varadkar március 20-án váratlanul mondott le a taoiseach posztról, amely Írországban a kormányfői tisztséget jelöli, és pártja, a kormányzó Fine Gael vezetéséről is távozott, miután a kormány két héttel korábban leszerepelt a kétfordulós népszavazáson. Varadkar az ország első meleg, és félig indiai származású miniszterelnöke volt, aki kétszer állt az ír kormány élén, és lemondásának okait nem részletezte, csak annyit árult el, hogy politikai és személyes okok egyaránt közrejátszottak döntésében. Hozzátette: az elmúlt években elért jelentős eredmények ellenére is arra a következtetésre jutott, hogy már nem ő a legmegfelelőbb személy a miniszterelnöki teendők további ellátására.

A harminchét éves Harris, aki a jobbközép kormánypárt élére lépett, ígéretei között szerepel a lakhatási válság megoldása, az esélyegyenlőség megteremtése, valamint az állami támogatások növelése azok számára, „akiknek a legnagyobb szükségük van rá”. Jelenleg ő a Brit-szigetek egyetlen nem bevándorló hátterű miniszterelnöke.

A legerősebb ellenzéki párt, a nacionalista Sinn Féin, eközben folyamatosan vezet a közvélemény-kutatásokon, és a jelenlegi felmérések egyértelműen a Sinn Féin győzelmét valószínűsítik a jövő márciusig meg kell tartani következő parlamenti választásokon. Mary Lou MacDonald, a Sinn Féin elnöke Harris keddi megválasztása után, a dublini alsóházban előrehozott választások kiírására szólította fel az új miniszterelnököt. A balközép irányzatú Sinn Féin a 2022 májusában megtartott észak-írországi törvényhozási választásokon – az ír sziget 103 évvel ezelőtti megosztása óta első ízben – a legtöbb képviselői mandátum elnyerésével a belfasti törvényhozás legnagyobb pártja lett. Így az észak-írországi kormány élén jelenleg – ugyancsak példátlan módon – katolikus miniszterelnök áll Michelle O'Neill, a Sinn Féin alelnöke személyében.