A hongkongi meló: óriási aranycsempész-ügy robbant ki

Hongkong hatóságai rekordmennyiségű, 10,7 millió dollár értékű aranyat foglaltak le, amelyet gépalkatrészként álcázva próbáltak Japánba szállítani, hogy így kerüljék el a magas importvámokat; az üggyel kapcsolatban egy férfit letartóztattak - írta a CNBC.

A hongkongi vámhatóság március 27-én bukkant rá a tiltott szállítmányra, amelyben 146 kilogrammnyi aranyat találtak egy repülőgép rakományában, amely a városban parkolt. Az aranyat légkompresszor alkatrészeinek álcázták, és a vizsgálat során készült fényképek alapján az arany csavarok és hengerek formájában került elrejtésre, festékkel bevonva. Azonban a festék alatti kaparások felfedték az igazi anyagot.

A további nyomozás eredményeként egy 31 éves férfit tartóztattak le az üggyel kapcsolatban. A gyanúsítottat óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de a nyomozás még zajlik. Hongkong törvényei értelmében az árucsempészetre bűnösnek talált személyek akár 2 millió dollár pénzbírsággal és legfeljebb hét év börtönbüntetéssel sújthatók.

A csempészeti kísérlet célja valószínűleg az volt, hogy elkerüljék Japán mintegy 10%-os importvámját, ami több mint 1 millió dollár megtakarítást jelentett volna egy sikeres akció esetén. Hongkong fontos szerepet tölt be a globális aranykereskedelemben; korábban, februárban egy másik személyt is letartóztattak aranycsempészési kísérlet miatt.

Az arany ára geopolitikai bizonytalanságok következtében folyamatosan emelkedik, és 2024-ben újabb rekordszinteket ért el. A nyersanyag ára ma is új csúcsot döntött, meghaladva az unciánkénti 2355 dollárt.