A rekordmeleg március után új kihívásokkal nézhetünk szembe

A NASA Goddard Űrkutatási Intézetének igazgatója, Gavin Schmidt szerint, ha a nyár végéig továbbra is rekordhőmérsékleteket mérünk, akkor "feltérképezetlen területre" lépünk a klímaváltozás kutatásával kapcsolatban.

A BBC-nek adott nyilatkozatában Schmidt elmondta, hogy a mostani március volt a valaha mért legmelegebb március, ami óriási aggodalomra ad okot. Az El Niño jelenség felelős a hőhullámokért, és bár elmúltával a hőmérsékleteknek átmenetileg csökkenniük kellene, egyes tudósok attól tartanak, hogy ez nem fog bekövetkezni. A márciusi hőmérséklet 1,68 Celsius-fokkal haladta meg az ipari forradalom előtti szinteket, ami részben az El Niño hatásának tudható be, amely decemberben érte el a csúcspontját és tovább fokozta a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó meleget.

A tudósok szerint a hosszú távú felmelegedési trendek még mindig a várakozásoknak megfelelően alakulnak, de nem tudják pontosan megmagyarázni, hogy miért volt 2023 vége ennyire meleg. A hőmérsékleti rekordok már 2022 szeptemberében megdőlni kezdtek, amikor az El Niño még csak kialakulóban volt, tehát nem magyarázható vele az extra meleg. A tudósok egyetértenek abban, hogy a felmelegedés csökkentésének egyetlen módja a kibocsátás gyors csökkentése.

A 2023-ra készített részletes előrejelzések nem voltak pontosak, így Gavin Schmidt attól tart, hogy ha a létező modellek alapján felépített előrejelzések nem működnek, egyre nehezebb lesz megjósolni, mi vár ránk. El Niño a következő hónapokban várhatóan véget ér, és az előrejelzések szerint egy La Niña-lehűlés követi majd az év második felében, ami csökkentheti a Csendes-óceán vízfelszíni hőmérsékletét. Ez a globális hőmérséklet csökkenéséhez vezethet, de nem tudni, hogy alakul majd. A szakértők abban egyetértenek, hogy a bolygó felmelegedését egy módon lehet biztosan lassítani: ha gyorsan csökkentjük a felmelegedésért felelős gázok kibocsátását.

Magyarországon napok óta olyan meleg van, mintha május vége, június eleje lenne, vasárnap például tíz fokkal volt magasabb a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál. Világszinten március volt zsinórban a tizedik hónap, amikor megdőlt a melegrekord, és az idei volt a valaha mért legmelegebb március a világon. Két évvel ezelőtt pont húsz fokkal volt hidegebb ezen a napon.

Kedden a svájci KlimaSeniorinnen csoport főleg hetvenes éveikben járó női aktivistái pert nyertek az ország ellen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, mert Svájc nem tesz eleget a klímaváltozás megfékezéséért. Ez az első eset, hogy a bíróság globális felmelegedést érintő ügyben döntsön egyéni kezdeményezésre, és mivel a döntés kötelező érvényű, az akár negyvenhat európai országban vezethet jogi változásokhoz.

Az Időkép szerint Európa felett már napok óta anticiklonális hatások uralkodnak, de szerdára virradóan száraz hidegfront érkezhet, ami elsősorban az ország nyugati részein hoz majd kisebb lehűlést. Kelet és nyugat között nagy hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki: szerda délután a Dunántúlon maximum húsz, a Dunától keletre akár huszonhét fokra van kilátás.