Peter Pellegrini győzelme a szlovák elnökválasztáson

Szlovákiában az elnökválasztás második fordulójában Peter Pellegrini szerezte meg a győzelmet, több mint 6 százalékpontos előnnyel Ivan Korčokkal szemben. A választásokat követően Robert Fico miniszterelnök is megjelent Pellegrini mellett, jelezve, hogy a győztes államfő politikáját támogató szövetségesként tekint rá. A választásokat elemző Szalay Zoltán, a Napunk vezető szerkesztője szerint a magas részvétel volt a legnagyobb meglepetés, amelynek egyik oka a kormánykoalíció támogatóinak mozgósítása volt.

A választások előtti felmérések szoros eredményt jósoltak, azonban a második fordulóban Pellegrini magabiztos győzelmet aratott. A kormánykoalíció támogatói a liberális, Nyugat-barát jelölt helyett Pellegrinit részesítették előnyben, amit a kormánypropaganda is erősített, amely Korčokot háborúpártiként állította be.

Szalay Zoltán szerint a magyarországi kampányokhoz hasonló módszereket alkalmaztak a szlovák választásokon is, például a 2022-es magyarországi kampányra vagy Andrej Babiš cseh elnökjelölt kampányára emlékeztető módon.

A magyarok szavazatai is fontos szerepet játszottak a választásokon. Pellegrini és Korčok is aktívan kampányoltak a magyarlakta területeken, és mindkét jelölt magyar támogatást is kapott. Pellegrini interjút adott a magyar köztévé M1 csatornájának, és a magyar kormány kommunikációja is kedvezően állította be őt. A magyar választókat hasonló üzenetek mobilizálták, mint a szlovák választókat.

Pellegrini győzelmi beszédében hangsúlyozta, hogy olyan államfő akar lenni, aki óvni és védeni fogja az emberek érdekeit, és Szlovákiát a béke oldalán szeretné tartani.

Szalay Zoltán szerint Pellegrini államfőként nem fogja akadályozni a kormány terveit, és nem lesz kritikátlan csodáló sem. Az elemzők kérdésesnek tartják, hogy Pellegrini mennyire lesz autonóm az elnöki palotában.

A választások után felmerül a kérdés, hogy mi lesz a Fico-féle Smerrel és a koalícióban kormányzó Hlas párttal. A belügyminiszter, Matúš Šutaj Eštok veheti át Pellegrini helyét a pártban, aki a radikálisabb irányvonalat képviseli.

Szalay szerint Pellegrini a kormánykoalíció akaratát támogathatja több ügyben is, például az igazságszolgáltatás reformjában vagy a közmédia átalakításában. A parlament előtt lévő civiltörvény tervezetében is valószínűleg partner lesz az új államfő.

A választásokat követően várható, hogy Fico maximálisan ki fogja használni Pellegrini győzelmét, amit a kormánykoalíció melletti választói kiállásnak is tekint. A választások eredménye a pártpolitikai megosztottságot tükrözte, és a kormánykoalíció politikájának támogatását jelentette.