Oroszország új hazafias neveléssel foglalkozó minisztériumot tervez

Oroszországban tervek szerint létrejön egy új ifjúságpolitikai és hazafias nevelési minisztérium, amelyet a jelenlegi oktatási minisztériummal vonnak össze.

Az új kormányzati struktúrában megjelenő minisztérium létrehozásának ötlete a Meduza információi szerint azután merült fel, hogy a hazafias nevelés terén hiányosságokat tártak fel. Jelenleg az orosz védelmi minisztérium és az oktatási minisztérium rendelkezik részben ezzel a hatáskörrel.

Vlagyimir Putyin elnök utasította a kormányt egy új nemzeti projekt kidolgozására, amelynek célkeresztjében az orosz gyermekek és ifjak állnak. Ennek keretében 150 új oktatási intézmény építését tervezik, valamint több mint 200 milliárd rubel fejlesztési forrást különítenek el azokra a régiókra, ahol hiány van a helyi oktatási intézmények kapacitásában.

Az új minisztériumi rendszer bejelentésére Vlagyimir Putyin május 7-re tervezett hivatalos elnöki beiktatása után kerülhet sor. Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság a közelmúltban azzal vádolta meg a Burisma volt ukrán gázvállalatot, hogy terrortámadásokat finanszírozott Oroszországban és más országokban, melyek célja neves orosz politikai és közéleti személyiségek „likvidálása”, illetve gazdasági károk okozása volt. A Burisma mellett más, meg nem nevezett cégeket is megvádoltak. Az egykor jelentős ukrán olaj- és gázvállalatot tavaly februárban szüntették meg.

A Burisma arról vált nemzetközileg híressé, hogy az igazgatótanácsában korábban helyet kapott Joe Biden amerikai elnök fia, a zavaros ügyeiről ismert Hunter Biden. Donald Trump 2020-ban, az akkori elnökválasztási kampányban azzal vádolta kihívóját, Joe Bident, hogy egy amerikai kölcsön visszatartásával fenyegette meg Kijevet, amennyiben nem bocsájtják el a Burisma körüli korrupciós ügyeket vizsgáló ukrán főügyészt. Biden tagadta a vádakat.

Azt nem tudni pontosan, hogy az orosz nyomozó bizottság milyen terrormerényletekre gondolt. Oroszországban két komolyabb terrormerénylet történt, amely mögött Ukrajna állhatott. Az ismert orosz filozófus-ideológus, Alekszandr Dugin lánya, Darja Dugina 2022 augusztusában vesztette életét egy merényletben. 2023 áprilisában pedig egy ismert orosz háborús blogger, Vladlen Tatarszkij lett bombamerénylet áldozata.