Oroszország figyelmeztet: NATO-katonák Ukrajnában háborúhoz vezethetnek

Az orosz külügyminisztérium egyik vezetője, Alekszej Poliscsuk szerint, ha nyugati katonák megjelennek Ukrajnában, jelentősen megnő a közvetlen fegyveres konfliktus esélye a NATO és Oroszország között.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a múlt héten kijelentette, hogy a szövetség nem küld katonákat Ukrajnába, ennek ellenére az orosz sajtóban továbbra is napirenden van a téma. Poliscsuk, az orosz külügyminisztérium FÁK-államokért felelős vezetője a TASzSz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a nyugati katonák jelenléte Ukrajnában sokszorosára növelheti a konfliktus kockázatát.

Poliscsuk hozzátette, hogy a NATO egyes országainak vezetői tisztában vannak azzal, milyen kockázatos lenne a katonák bevetése, és ezért igyekeznek távolságot tartani azoktól, akik ezt pártolják.

Emmanuel Macron francia elnök február végén úgy nyilatkozott, hogy hosszú távon nem zárható ki, hogy francia katonák Ukrajnába menjenek, hogy tehermentesítsék az ukrán haderőt. Az orosz vezetők azonban úgy kezelik ezt a témát, mintha már végleges döntés született volna a NATO háborús beavatkozásáról. Ezzel szemben Macron csak egy hosszú távú, nem kizárható lehetőségként említette ezt, kiemelve, hogy a NATO-n belül nincs erről konszenzus.

Eközben az orosz katonák új kézifegyvereket tesztelnek Ukrajnában: az AMB-17-es gépkarabélyt az Espaniola zászlóalj próbálta ki éles bevetésen, amely egy radikális futballhuligánokból és szélsőséges nacionalistákból álló csoportosulás, és a Redut zsoldosbrigád irányítása alatt áll. Az AMB-17-et, amelyet elsősorban különleges műveleti feladatokra terveztek, először 2017-ben mutatták be, és most került sor az első éles tesztre. A fegyver kis méretű és könnyű, gyárilag hangtompítóval is felszerelt, 2,9 kilogramm tömegű és 850 milliméter hosszú, 30-as kapacitású tárat használ, 9x39-es lőszert tüzel. Az AMB-17 elsődleges feladata a VAL és Vintorez típusú speciális kézifegyverek felváltása. A Mash.ru beszámolója szerint az orosz harcosok elégedettek a fegyverrel, és hamarosan tömeggyártásra kerülhet.

A Wagner-csoport, amely a Redut zsoldosbrigádhoz hasonlóan magánhadseregként működik, és az orosz katonai beavatkozásokban aktív szerepet játszik, most szobrot kapott két alapítójának, Jevgenyij Prigozsinnak és Dmitrij Utkinnak emlékére Oroszországban, a Krasznodarhoz közeli Gorjacsi Kljucs nevű városban. A szobor egy erdős terület szélén, a Wagner-csoport kápolnája előtt található, amit az elesett katonák emlékére állítottak 2018-ban. Itt vannak eltemetve az Ukrajnában és Afrikában elesett Wagner-katonák. A szobor felállításához nem volt szükség engedélyre, mivel magántulajdonban lévő területen áll.

Prigozsin és Utkin egyenruhában ábrázolt szobra mellett érdemes megemlíteni, hogy Prigozsin korábban közel állt Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, de a Wagner június végi, egynapos, sikertelen lázadása után kegyvesztett lett. Prigozsin és Utkin is rajta volt azon a magángépen, ami tavaly augusztus 23-án zuhant le Oroszországban, és a gép utasai és a személyzet tagjai közül senki sem élte túl a becsapódást.