Orosz hadsereg előrenyomulása, az ukrán lőszerhiány és a korrupciós vádak

Az orosz haderő több fronton is támadást indított, és úgy tűnik, hogy Csasziv Jar lehet a következő nagyobb város, amelyet meg akarnak hódítani. Eközben az ukrán haderő súlyos tüzérségi és légvédelmi lőszerhiánnyal küzd. A háború lezárását célzó Donald Trump béketerve is napvilágot látott, amely területveszteséggel járna Ukrajna számára.

Az orosz hadsereg folyamatosan erősíti támadásait több szektorban, ami jelentős nyomást helyez az ukrán védelmi erőkre. A helyzet különösen aggasztó lehet Csasziv Jar térségében, ahol az orosz erők előretörése komoly fenyegetést jelenthet a városra. Egy frissen publikált térkép szerint az oroszok négy irányból próbálják bekeríteni a települést, északi és déli irányból már szinte teljesen elfoglalták a Bohdanivkét és Ivanivszkét, miközben a város legsérülékenyebb pontján megkezdődött az ostrom. Az ukrán haderő lőszerellátásának kritikus helyzete tovább nehezíti a helyzetet, hiszen mind a tüzérségi, mind a légvédelmi muníció hiánya hátráltatja a hatékony védekezést.

A konfliktus egy másik dimenzióját képezi Donald Trump béketerve, amely kiszivárgott információk szerint területveszteségeket írna elő Ukrajna számára. Ez a javaslat újabb viták tárgyát képezheti a nemzetközi közösségben, és tovább bonyolíthatja a már így is összetett helyzetet.

Az orosz haderő újításai között szerepel egy különös harckocsi, amelyet egy ukrán drón rögzített. A járművet improvizált kiegészítő-páncélzattal látták el, amelynek célja, hogy plusz védelmet nyújtson a dróntámadásokkal és páncéltörő rakétákkal szemben. A harckocsi alatt egy régi, szovjet T-80-as bújik meg, és bár a tákolmány növelheti a jármű össztömegét és csökkentheti annak mobilitását, a kezelőszemélyzet úgy ítélte meg, hogy a drónok és páncéltörő rakéták jelentenek nagyobb veszélyt, mint a terepakadályok.

Csasziv Jar stratégiai jelentősége abban rejlik, hogy innen szállították az ukrán erők Bahmutba az utánpótlást a város ostromakor. Ha a város elesik, Ukrajnának valószínűleg hosszabb időre le kell mondania Bahmutról, az orosz erők pedig tovább tudnak menni majd Donyeck megye de facto központja felé.

A háború emberi költségei is folyamatosan növekednek. Egy ukrán orvos, aki a dnyiprói Mecsnikov kórházban dolgozik, a helyzetet egy véget nem érő horrorfilmhez hasonlította, ahol a kórházat "túlélőgyárnak" nevezik. A páciensek kétharmada a harctéren megsebesült katona, és az orosz invázió kezdete óta már csaknem 25 ezer sebesült került hozzájuk a frontról.

A gazdasági fronton a Rheinmetall vezetésével az európai védelmi részvények jelentős esésben vannak, amit a Goldman Sachs elemzése váltott ki. Az elemzők szerint a részvények túlzottan magas árazása miatt lefelé mutató kockázatokat rejthetnek 2025-ig, és bár az európai védelmi ágazat kilátásai pozitívak lehetnek, a magas értékelési prémium és a korábbi időszakban tapasztalt erős teljesítmény miatt nem ajánlják vételre ezeket a részvényeket.

Az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU kiberbiztonsági részlegének vezetőjét, Illia Vitiukot felfüggesztették, miután egy oknyomozó portál korrupciós vádakat fogalmazott meg vele szemben. A vizsgálat idejére a részleg egy harcoló alakulatához küldték. Vitiuk felesége 20 millió hrivnya értékben vásárolt egy lakást, de a kiberbiztonsági vezető adóbevallásában ezt csak 12,8 millió hrivnya értékűnek tüntette fel. Emellett kiderült, hogy egy katonai toborzóiroda megpróbált behívólevelet adni a Slidstvo.info egyik az ügyön dolgozó újságírójának.

A cikkünk folyamatos frissítése biztosítja, hogy az olvasók naprakész információkat kapjanak az orosz-ukrán háború eseményeiről.