Orbán Viktor európai terve a Politico elemzésében

Orbán Viktor, aki nem titkolja európai ambícióit, most a Politico szerint konkrét lépéseket tesz az Európai Unió átalakítására. A magyar miniszterelnök stratégiája az EP-választások és a Magyarország EU-soros elnöksége kapcsán válik egyre nyilvánvalóbbá.

A Politico cikke szerint Orbán Viktor nem csak üres szlogenekkel operál, amikor Brüsszel "elfoglalásáról" beszél, hanem valós tervei vannak az Európai Unió átalakítására. A miniszterelnök már hosszú évek óta feszültségben áll Brüsszellel, de a 2022-es választási győzelem után változásokat hajtott végre az EU-val szembeni stratégiájában, többek között növelte a Brüsszelbe irányuló pénzügyi és erőforrás-átcsoportosításokat.

Az idei nyáron nyíló brüsszeli Magyar Ház és a júliustól kezdődő magyar EU-soros elnökség is Orbán Viktor terveinek részét képezik, amelyekkel befolyásolni kívánja az uniós közbeszédet és erősíteni a szélsőjobboldal pozícióit az EP-választáson. Az Európai Parlamentben képviselettel rendelkező pártok szinte mindegyike, 14 politikai erő írta alá a 2024-es választások magatartási kódexét, amely kötelezettséget vállal az etikus és tisztességes kampánygyakorlatok betartására, azonban mivel a Fidesz függetlenként ül az Európai Parlamentben, rájuk ez a kötelezettségvállalás nem vonatkozik.

Orbán Viktor egy újfajta euroszkeptikus politikusként jelenik meg, aki nem az EU elhagyására törekszik, hanem annak saját elképzelése szerinti átformálására több politikai kérdésben, az ukrajnai háborútól a klímaváltozás elleni küzdelmen át a migrációig. A Politico kiemeli, hogy a Magyar Ház csak egy a sok "soft power-offenzíva" eszközei közül, amelyekkel Orbán Viktor befolyásolni kívánja az európai politikát.

A Mathias Corvinus Collegium brüsszeli részlege és a The European Conservative című lap támogatása is e stratégia részei, amelyekkel a magyar kormány az uniós trendekkel szembeni kritikát erősíti.

Szelényi Zsuzsanna, Orbán Viktor egykori politikustársa szerint a miniszterelnök magabiztossága a kétharmados parlamenti többség megszerzésével nőtt meg, és most már nem csak a magyarországi rendszer védelmére törekszik, hanem az európai politikai kultúra befolyásolására is. Bíró-Nagy András, a Policy Solutions igazgatója szerint Orbán Viktor számára fontos, hogy Magyarország az EU tagja maradjon, mivel ez még a Fidesz-szavazók számára is vörös vonal.

A Politico elemzése szerint Orbán Viktor az EU-soros elnökség alatt a migráció visszaszorítására és a balkáni bővítésre összpontosíthat, míg a zöld ügyeket háttérbe szoríthatja. A lap szerint bár az Európai Parlament kezdeményezte, hogy Magyarországot foszák meg az uniós elnökségtől, Orbán Viktor valószínűleg nem fog ezzel foglalkozni, és az elnökség alatt részben ellenőrzése alá vonhatja az Unió politikáját. Az Európai Parlament hírnevét a Katargate és az orosz befolyásolási hálózat lebuktatása is megtépázta, ami tovább növelheti a választásokba történő külső beavatkozások veszélyét.

Az Európai Unió demokratikus folyamatainak megerősítése érdekében új rendeletek lépnek hatályba, amelyek a politikai reklámok átláthatóságát és azok megrendelőinek elszámoltathatóságát célozzák. Az új szabályok értelmében a politikai hirdetéseket mostantól félreérthetetlenül jelölni kell, és olyan kulcsfontosságú információk közlése válik kötelezővé, mint a szponzor személye, a hirdetéshez kapcsolódó költségek, az érintett választási vagy jogalkotási folyamatok, valamint az alkalmazott online targetálási paraméterek. Ezen túlmenően létrehoznak egy mechanizmust a problémás hirdetések bejelentésére, amely biztosítja a gyors fellépést a félretájékoztatás vagy manipuláció bármely esete ellen.

Minden online politikai hirdetést egy online adattárban archiválnak majd, ami fokozza az elszámoltathatóságot és megkönnyíti a felügyeleti jogok gyakorlását. Az EU-n kívülről érkező hirdetések szponzorálásának korlátozása a választásokat vagy népszavazásokat megelőző három hónapban az új rendelet egyik legfontosabb rendelkezése, amelynek célja, hogy megóvja az európai demokratikus folyamatokat az indokolatlan külföldi befolyástól és beavatkozástól. Ezek a szabályok azonnal alkalmazandók lesznek, többek között a közelgő, 2024-es európai parlamenti választásokra is.

Az Európai Parlament szerdai szavazásán döntést hozhat az Európai Unió új migrációs és menedékügyi paktumáról, amelyet hét éven át tárgyaltak, és amely a bevándorlóknak a határokon végezhető szűrését is magában foglalja. A magyar kormány hevesen ellenezte ezt a paktumot, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarország nem fogad be senkit akaratuk ellenére, és elutasítják a migrációs paktumot. Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója szerint az uniós migrációs politika kudarcot vallott, és a magyar kormányzat soros uniós elnökségének egyik sarokköve a migráció visszaszorítása lesz.