Németország cáfolja a nicaraguai vádakat a Nemzetközi Bíróságon

Németország elutasította Nicaragua vádjait a hágai Nemzetközi Bíróságon, amelyek szerint Berlin pénzügyi és katonai segítséget nyújt Izraelnek, miközben csökkenti a palesztinokat támogató ENSZ-ügynökség finanszírozását.

A hágai Nemzetközi Bíróság hétfőn kezdte meg a Nicaragua és Németország közötti per meghallgatását, amely az Izraelnek nyújtott katonai segélyek és az ENSZ palesztin menekültügyi ügynöksége (UNWRA) finanszírozásának megszüntetése miatt zajlik. Tania von Uslar-Gleichen, a német külügyminisztérium jogtanácsosa kijelentette, hogy a nicaraguai állításoknak "nincs ténybeli vagy jogi alapja", és hogy azok a valóság "szándékos elferdítésének" számítanak.

Nicaragua azzal vádolja Németországot, hogy támogatja Izraelt, miközben visszavonja a támogatást a palesztinokat segítő ENSZ-ügynökségtől. A német jogtanácsos szerint azonban országa mind Izrael, mind a palesztinok "jogos érdekeit" figyelembe veszi, és arra kérte a bíróságot, hogy utasítsa el az ügyet.

A német kormány álláspontja szerint Nicaragua "gyenge bizonyítékok alapján" sürgette az ügy tárgyalását, és a joghatóság hiánya miatt az elutasítást sürgetik. Tania von Uslar-Gleichen hangsúlyozta, hogy Németország régóta kiáll a palesztinok jogai mellett, és ez a közel-keleti konfliktus megközelítésében is megmutatkozik.

Christian J. Tams, német nemzetközi jogász, Németország nevében elmondott beszédében azt állította, hogy a Nicaragua által bemutatott érvek "a legjobb esetben pontatlanok, a legrosszabb esetben pedig a tényleges helyzet szándékos elferdítésének számítanak". Tams szerint Németország 2023 októbere óta nem exportál tüzérségi lövedékeket és lőszereket Izraelbe, és minden fegyverkiviteli engedélyt eseti alapon értékelnek.

Németország továbbra is a palesztinoknak nyújtott humanitárius segélyek egyik legnagyobb egyéni adományozója, és újraindította az UNRWA gázai műveleteinek finanszírozását, amit Nicaragua figyelmen kívül hagyott. A Nemzetközi Bíróság várhatóan hetek múlva hoz döntést az ügyben Nicaragua által kért sürgősségi intézkedésekről.