Nagy Márton reagált Orbán Viktor kijelentéseire: újabb részletek jöttek a reptérvásárlásról

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter válaszolt az újságírói kérdésekre, amelyek Orbán Viktor miniszterelnök korábbi nyilatkozatára vonatkoztak, miszerint a ferihegyi repülőtér hamarosan ismét az állam többségi tulajdonába kerül.

Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben tett kijelentése után, mely szerint a ferihegyi repülőtér "napokon belül" visszakerül az állam többségi tulajdonába, Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert is megkérdezték a tranzakcióról a Versenyképességi Konferencián. A miniszter úgy reagált, hogy a közeljövőben várható a vásárlás befejezése, és a sajtóban emlegetett 3-4 milliárd eurós, illetve 774 milliárd forintos vételárnál kedvezőbb feltételekkel zárulhat a megállapodás.

Nagy Márton elmondta, hogy a vásárlás aránya 80:20 lesz a magyar és a francia részről, és ha a megállapodás létrejön, tárgyalásokat kezdenek a katari hatósággal, amely szintén érdeklődött a repülőtér iránt. A miniszter hozzátette, hogy a jogi és papírmunka folyamatban van, és a jogászokra várnak a végleges szerződés megszületéséhez.

A tárcavezető kifejtette, hogy a tranzakció nagyon komplex, és a végleges szerződés mellett tulajdonosi és finanszírozási szerződések is szükségesek lesznek. A tárgyalások a befejezéshez közel állnak, és a miniszter megerősítette, hogy a repteret meg fogják vásárolni.

Amikor arról érdeklődtek, hogy Orbán Viktor miért beszélt "napokon belüli" határidőről, Nagy Márton azt válaszolta, hogy ez technikai kérdés, és a tranzakció lezárása akár két héten vagy egy hónapon belül is megtörténhet. A Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., amely az új reptértulajdonos lesz, tőkéjét december óta négy lépésben több mint 800 milliárd forinttal emelték.

A miniszter korábban többször is említett határidőket a vásárlás befejezésére, amelyeket az élet gyakran felülírt. A "napokon belül" kifejezés újraértelmezése mellett Nagy Márton korábban már beszélt arról, hogy a megállapodás tavasszal, akár már februárban, vagy legkésőbb nyárra jöhet össze, de ezek az időpontok még nem valósultak meg. A Budapest Airport visszavásárlását a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb üzletének nevezte.

Nagy Márton kiemelte, hogy a repülőtér megvásárlása után szükség lesz a magyar és külföldi vállalatok közötti együttműködésre a hatékonysági rés gap áthidalására. Magyarország célja, hogy 2030-ra elérje az EU átlag GDP-jének 90%-át, azaz a befektetések és az export növelésére összpontosítson. A kormány tervei között szerepel a nemzeti bajnokok részesedésének növelése a termelési láncokban és az exportképes kisvállalkozások számának emelése. A tranzakció részeként a Vinci Airport, amely jelentős tapasztalattal rendelkezik a repülőtér-üzemeltetés terén, az állami tulajdon megszerzése után is kezelni fogja a repülőteret, és a konzorciumhoz csatlakozhat még a katari állami befektetési alap is.