Moderna: Ígéretes eredmények a rák elleni vakcinában

A Moderna biotechnológiai vállalat részvényei 8%-os emelkedést mutattak, miután a Merckkel közösen fejlesztett, személyre szabott rák elleni vakcinájuk pozitív eredményeket ért el egy korai stádiumú vizsgálatban, amely a fej-nyaki rák egy típusát célozta.

A keddi kereskedési napon a Moderna részvényei 8%-os növekedéssel zártak, ezzel elérve a háromhavi legmagasabb értéket. Ez az emelkedés azután következett be, hogy a cég és a Merck által közösen fejlesztett vakcina pozitív eredményeket produkált egy korai fázisú vizsgálat során, amelyben a fej-nyaki rák egy bizonyos típusával diagnosztizált betegek vettek részt.

A vakcina úgy lett kialakítva, hogy felkészítse a páciensek immunrendszerét a rákos sejtekben található specifikus mutációk felismerésére és megtámadására. Egy korábbi, középstádiumú vizsgálat már kimutatta a vakcina ígéretességét a melanoma kezelésében.

Michael Yee, a Jefferies elemzője szerint az adatok megerősítik az egyénre szabott terápiás platform hatékonyságát, és arra utalnak, hogy ez a módszer nem csak melanomára lehet alkalmazható. Yee kiemelte, hogy a vakcina a Keytrudával kombinálva jelentős előnyt mutatott a túlélés meghosszabbítása terén egy olyan vizsgálathoz képest, amelyben csak a Keytrudát tesztelték.

A Keytruda és az mRNA-4157 vakcina kombinációját kapó 22 beteg eredményeit az Amerikai Rákkutató Társaság éves san diegó-i találkozóján ismertették. A kombinált kezelés immunválaszt váltott ki a betegekből, és a vizsgálat során biztonságosnak, valamint jól tolerálhatónak bizonyult.

A Moderna részvényei az elmúlt évben tapasztalt visszaesés után idén eddig mintegy 14%-kal emelkedtek. Ez részben annak köszönhető, hogy a vállalat több új vakcinát fejleszt, amelyekkel igyekszik ellensúlyozni a COVID-19 termékek értékesítésének jelentős csökkenését.