Pence kritizálja Trump abortusz álláspontját

Mike Pence, az Egyesült Államok volt alelnöke, élesen bírálta Donald Trump volt elnök terhességmegszakítással kapcsolatos megjegyzéseit, amelyek szerint az abortusz szabályozását az államokra kellene bízni. Pence szerint ez egy "pofon az életpárti amerikaiak millióinak".

Mike Pence hétfőn szólalt fel Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke által megfogalmazott abortuszpolitikával kapcsolatban. Trump egy videóban fejtette ki álláspontját, amely szerint az abortusz szabályozását az egyes államokra kellene bízni, és nem támogatott egyértelműen egy szövetségi tilalmat. Trump hangsúlyozta, hogy a republikánusok választási vereségei mögött részben az abortuszról alkotott álláspontjuk állhat.

Pence, aki korábban Indiana állam kormányzója volt, és Trump alelnökeként szolgált, kritizálta Trump megközelítését. Azt állította, hogy Trump "pofon az életpárti amerikaiak millióinak" és hozzátette, hogy a Roe v. Wade ügyben született precedens megsemmisítése, amely korábban garantálta az abortuszhoz való hozzáférést az egész országban, hozzájárult a republikánusok választási vereségeihez.

A volt alelnök a múlt hónapban kijelentette, hogy nem támogatja Trumpot a 2024-es elnökválasztási versenyben, és "mélyreható nézetkülönbségeket" említett közöttük. Kettejük viszonya a 2020-as választások után kezdett romlani, amikor Pence hitelesítette a választás eredményét, és Trump csalást kiáltott. Pence a 2021. január 6-i capitoliumi zavargásokat követően is bírálta Trumpot.

Trumpot korábban több államban (Coloradóban, Maine-ben és Illinois-ban is) levették a szavazólapokról a 2021. január 6-i Capitolium elleni ostromban betöltött szerepe miatt, ezeket a lépéseket azonban a szövetségi Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette az államok alkotmányjogi hatáskörének hiányára hivatkozva.