Mate Rimac, a horvát autóipar csillaga

A horvát autóipar újabb jelentős sikert ért el, miután a Rimac cég bejelentette, hogy hosszú távú partnerséget kötött a BMW-vel.

A Rimac cég, amelyet gyakran emlegetnek a horvátok Elon Muskjaként, egy újabb nagy skalpot gyűjtött be a nemzetközi autóiparban. A Zágráb melletti szerény kezdetekből indult vállalat mára az autóipar egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát.

Mate Rimac, a cég alapítója és tulajdonosa, mindössze harmincnégy éves korára felépített egy világszerte elismert elektromos hiperautó-gyárat. A vállalat fejlődése lenyűgöző, hiszen nemcsak hogy két évvel ezelőtt egyesült a híres Bugatti márkával, de a Porsche is a fő részvényese lett. Most pedig egy friss bejelentés szerint a BMW-vel is hosszú távú együttműködést alakítottak ki.

A BMW részéről egyelőre nem érkeztek részletek az együttműködés pontos természetéről, de annyi biztos, hogy a Rimac Technology kulcsfontosságú technológiákat fog szállítani a német autógyártónak. Ilyenek például a nagyfeszültségű akkumulátorcsomagok, az elektromos hajtáslánc-technológiák és a vezérlőelektronikák, melyeket a horvát cég saját fejlesztésű és gyártású termékei közül válogatnak.

A Rimac vállalat mára egy futurisztikus központban, a "Rimac Campuson" működik, ahol kétezerötszázan dolgoznak. Itt készül a világ jelenlegi leggyorsabb elektromos autója, az 1917 lóerős Rimac Nevera is, ami tovább erősíti a cég innovatív és piacvezető szerepét.