Marjorie Taylor Greene kritikája Mike Johnson házelnökkel szemben

Marjorie Taylor Greene republikánus képviselő nyílt levelet írt kollégáinak, amelyben Mike Johnson házelnök politikáját bírálja, különös tekintettel Ukrajna támogatására.

Marjorie Taylor Greene, aki korábban indítványt nyújtott be Mike Johnson házelnök eltávolítására, levelet címzett republikánus képviselőtársainak. A levélben Greene kifogásolja, hogy Johnson megegyezett a demokratákkal a kormányzati leállás elkerüléséről, és támogatja Ukrajna segélyezését, amit korábban még ellenzett.

Mike Johnson, aki hat hónapja tölti be a házelnöki posztot, eredetileg azt tervezte, hogy a Kongresszus alsóháza húsvét után szavazhat az Ukrajna, Izrael és Tajvan támogatásáról szóló csomagról. A szenátus már elfogadott egy törvényjavaslatot, amelyet még módosíthatnak. A demokraták és Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője is sürgette Johnsont az ügyben, de a képviselőház trumpista szárnyához tartozó republikánusok nem támogatják ezt a lépést.

Greene ötoldalas írásában vádolja Johnsont az együttműködésről szóló ígéretei megszegésével, és azzal, hogy túlságosan békülékeny hangot üt meg a demokratákkal. Greene szerint az amerikai határvédelem megerősítését kellene prioritásként kezelni Ukrajna helyett.

A keményvonalas képviselőnő szerint Johnson "káoszba taszítja a borotvaélen táncoló többségünket azzal, hogy nem az őt megválasztó saját pártját szolgálja". Greene továbbra sem közölte, mikor tervez szavazást kezdeményezni Johnson leváltásáról, amit "figyelmeztetésnek" nevezett.

Több mérsékelt republikánus képviselő is kritizálta Greene lépését, mivel újabb káoszt okozhat, és veszélybe sodorhatja az alsóházi többségüket. Johnson korábban egy interjúban beszélt arról, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy az Ukrajnának szánt összeg hitel formájában érkezzen, és Kijevnek vissza kellene térítenie azt az Egyesült Államoknak. Emellett felmerült az amerikai LNG-szállítmányokra szóló engedélyek befagyasztásának feloldása is.