Magyarország növelte hozzájárulását az Európai Békekerethez

A magyar kormány 32 milliárd forinttal emelte meg a hozzájárulást az Európai Békekerethez, amely az EU költségvetésén kívüli eszköz, és célja a konfliktusok megelőzése.

Az Európai Békekeret egy olyan eszköz, amelyet az Európai Unió tagállamai hoztak létre 2021 márciusában, hogy az uniót képessé tegyék a konfliktusok megelőzésére, és amelyet a tagállamok saját költségvetésükből töltenek fel meghatározott arányban, mivel az uniós költségvetésből nem finanszírozható fegyvervásárlás. Magyarország eddig is teljesítette a rá eső befizetési hányadot, és többször hozzájárult az Európai Békekeretből Ukrajnának szánt fegyverek vásárlásához.

A kormányok döntése értelmében az Európai Békekeret összesített pénzügyi felső határa 2023-as emelésével 2027-ig akár 5,5 milliárd eurót is elérhet (2018-as árakon). Orbán Viktor miniszterelnök is támogatta az állam- és kormányfők 2022. december 15-i csúcstalálkozóján elfogadott nyilatkozatot, amely az Európai Békekereten keresztüli támogatás fontosságát hangsúlyozza.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint az Európai Unió külügyi tanácsa elfogadta az Európai Békekeret összegének 5 milliárd euróval történő megemelését. Magyarország ebben az esetben „konstruktívan tartózkodott” a szavazásnál, mivel garanciát kapott arra, hogy nem kell terhet vállalnia az ukrajnai fegyverszállítás finanszírozásából. Magyarország így a ránk eső 50 millió eurót be kell fizetnie, de a felhasználási célját maga határozhatja meg, amely például a migrációval szembeni küzdelem vagy a Száhel-övezet stabilitásának erősítése, illetve a Nyugat-Balkán támogatása lehet.

A hétfő este megjelent határozatban a kormány megerősítette az Európai Békekeret többéves költségvetésének növeléséről szóló döntést, és ennek megfelelően 2024 és 2027 közötti időszakra az eredetileg elhatározott 34,9 millió euró helyett 117,8 millió eurót hagyott jóvá a tagállami befizetéshez. Ez az emelés 82,9 millió eurót, azaz körülbelül 32 milliárd forintot jelent.

A kormány a megszokott szerdai nap helyett kedden tartotta meg a heti ülését a Karmelita kolostorban. Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy kedden újra összeült a kormány, de az ülés témájáról egyelőre nem közölt részleteket. A miniszterelnök az erről szóló bejegyzésében csak annyit írt: „Kormányülés. Nekünk Magyarország az első!” Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is hasonlóan szűkszavúan posztolt a közösségi médiában, hangsúlyozva, hogy „Egy biztos: itt Magyarország van az első helyen.”