Magyarország nem mondja fel az orosz gázszerződést és növelni kívánja a horvát LNG-beszerzést

Magyarország nem tervezi felmondani a kedvező feltételeket biztosító hosszú távú gázvásárlási szerződését Oroszországgal, ehelyett a földgázforrások diverzifikációjára törekszik, különös tekintettel a horvátországi LNG-beszerzés növelésére – jelentette be Szijjártó Péter a 5. budapesti LNG Summiton.

A magyar kormány elkötelezett amellett, hogy ne mondja fel a jelenlegi orosz gázszerződést, mivel az előnyös feltételeket kínál az országnak. Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, a budapesti LNG Summit nyitóelőadásában hangsúlyozta, hogy a diverzifikáció célja nem a meglévő szerződés felbontása, hanem további források bevonása a hazai földgázellátásba.

A miniszter bejelentette, hogy Magyarország szándékában áll meghosszabbítani a Shellel fennálló együttműködését, amely a krk-i LNG-terminálon keresztül történő földgázbeszerzést érinti. Ezenfelül a tervek között szerepel az éves vásárlási mennyiség növelése a jelenlegi szintekről. Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország számít a romániai Neptun Deep mezőből érkező földgázra is, amely további lehetőséget jelentene az ország számára a gázellátás diverzifikálására.

Szijjártó Péter az energiaellátás túlpolitizálása ellen szólalt fel, hangsúlyozva, hogy a kormány döntéseit kizárólag az ellátás biztonsága és az ár motiválja, és nem hajlandó más, politikai vagy ideológiai szempontokat figyelembe venni ezen a téren. A miniszter szerint a krízis jó lehetőséget adott volna a racionalitásra való visszatérésre, de az eddigi tapasztalatok ezzel ellentétesek.

Magyarország kitart a megbízhatónak bizonyult energiaellátás mellett, és nem hajlandó feladni olyan partneri kapcsolatokat vagy kedvező szerződéseket, amelyek bizonyították megbízhatóságukat. A miniszter figyelmeztetett, hogy a kormányra gyakorolt politikai nyomás nem jó megoldás ezen a téren.

A diverzifikáció fontosságát kiemelve Szijjártó Péter rámutatott, hogy Magyarország szárazföldi államként nagyban függ a térségbeli infrastruktúrától, és az infrastruktúra fejlesztése, a kapacitás bővítése kulcsfontosságú a számára. Sikertörténetnek nevezte a Török Áramlat vezeték megépítését és a Shell-lel kötött LNG-szerződést, amelyet a kormány 2027 után is meg szeretne hosszabbítani.

A miniszter említést tett a romániai cseppfolyósított gáz vásárlásának kudarcáról is, ahol a nyugati partnerek végül otthagyták a projektet. Kritikát fogalmazott meg az Európai Unióval szemben is, amiért az EU nem támogatja a délkelet-európai energiainfrastruktúra fejlesztését, amely a diverzifikációhoz lenne szükséges. Szijjártó Péter szerint a földgáz hosszú éveken keresztül az energiamix részét fogja képezni, és elutasítja annak agresszív, mesterségesen gyors kivonását az energiamixből.

A részletekkel kapcsolatban további információk várhatók.