Járványtól tartanak Európában, Brüsszel is közleményt adott ki róla

Az Európai Bizottság közleményt adott ki arról, hogy az Egyesült Államokban két madárinfluenzás megbetegedést azonosítottak, de jelenleg alacsony a kockázata annak, hogy a kór járványt okozzon Európában.

Az Európai Bizottság szerint nem valószínű, hogy a madárinfluenza magas patogenitású változatai, amelyek az Egyesült Államokban már embereket is megfertőztek, Európában járványt okoznának. Az EU biológiai biztonsága magas szintű, de a fokozott éberség továbbra is szükséges.

Az Egyesült Államokban a második esetet egy texasi tejipari munkásnál azonosították, aki szarvasmarhák között dolgozott. Az első esetet egy coloradói ember kapta el a fertőzött baromfik között. Mindkét esetben állatról terjedhetett át az emberre, és egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a vírus emberről emberre is képes terjedni.

Angeliki Melidou, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ légúti vírusokkal foglalkozó fő szakértője szerint a madárinfluenza-vírussal való fertőzés kockázata alacsony az európai lakosság körében, és csak azoknál lehet közepes, akik foglalkozásuk miatt fertőzött állatokkal érintkeznek.

Az ECDC és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jelentése szerint a madárinfluenza-vírusok nem szereztek meg olyan mutációkat, amelyek lehetővé tennék az emberek közötti légi úton történő terjedést. A madarakban észlelt vírusok száma csökken, de a vírusok globális terjedése és harmadik országokban való jelenléte további kockázatokat hordozhat.

A jelentés rámutat, hogy ha a madárinfluenza-vírusok képesek lesznek emberek között is terjedni, az nagymértékű járványt okozhat az emberek naiv immunállapotára tekintettel. A megelőzés érdekében az európai hatóságok a baromfitelepek fokozottabb ellenőrzését, a gyors diagnosztikához való hozzáférés biztosítását, az állat- és humánegészségügyi intézmények közötti szorosabb együttműködést, valamint a vakcinázás mint megelőző intézkedés végrehajtását javasolják.