Megsokszorozták a kvantum bitek megbízhatóságát

A kvantumszámítógépek fejlődésének egyik legnagyobb akadályát a qubitek megbízhatatlansága jelenti. Egy jelentős előrelépést értek el ezen a területen a Quantinuum vállalat és a Microsoft, amely áttörést jelenthet a kvantumtechnológia fejlődésében.

A kvantumszámítógépek a jövő számítástechnikai eszközei, melyek a kvantummechanika törvényeit kihasználva képesek olyan számítások elvégzésére, amelyek a jelenlegi klasszikus számítógépek számára lehetetlenek. Ezek az eszközök forradalmasíthatják többek között az anyagkutatást, a mesterséges intelligencia fejlesztését és a titkosítás területét. A kvantumszámítógépek qubitekkel dolgoznak, amelyek azonban rendkívül sérülékenyek és illékonyak, ezért speciális hűtésre és hibaszűrésre van szükségük.

A Quantinuum és a Microsoft által elért áttörés az ArXiv szerverén közzétett beszámoló szerint abban rejlik, hogy sikerült jelentősen csökkenteniük az egy logikai qubit létrehozásához szükséges fizikai qubitek számát. Korábban egyetlen működő logikai qubit előállításához háromszáz fizikai qubit szükséges volt, most azonban már csak 32 fizikai qubitből állítottak elő 8 megbízható logikai qubitet.

A Quantinuum ioncsapdás technológiát használó hardverének fejlesztése során új vizualizációs és diagnosztikai eljárásokat alkalmaztak. A Microsoft közleménye szerint 14 ezer kísérletet hajtottak végre hiba nélkül, és a hibakorrekciót is a logikai qubit megsemmisítése nélkül tudták megvalósítani.

Ez az eredmény azt jelenti, hogy a kvantumtechnológia átléphet az alapkutatások korszakából a megbízható hardverek korszakába. A Microsoft szerint egy 100 megbízható qubitre épülő hibrid szuperszámítógép már tudományos előnyöket biztosítana, míg 1000 megbízható qubit már üzletileg is jelentős előnyt jelentene.

A kvantumszámítógépek fejlődése azonban még nem érte el azt a szintet, hogy a világ összes titkosítási kódját feltörjék; ehhez 1000 logikai qubitre lenne szükség. A Quantinuum 2025-re tervezi a 10 logikai qubites gépének megépítését, míg az IBM, amely már bemutatta az első 1000 fizikai qubites chipjét, 2027-re tervezi a nagy léptékű kvantumszámítógépek elérését. A Quantinuum fejlesztéseit a Microsoft Azure felhőszolgáltatásában várhatóan a kutatók is kipróbálhatják.

A Microsoft nem csak a kvantumtechnológia terén ér el jelentős előrelépéseket, hanem más területeken is innovál. A cég böngészője, a Microsoft Edge egy új, tesztelés alatt álló funkciót kap, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kézileg szabályozzák, mennyi RAM-ot használhat a böngésző. Ez a beállítás különösen a gamerek számára lehet hasznos, mivel így több szabad memória maradhat a hardverigényes játékoknak. Az Edge Canary változatában már megjelent egy új szekció a teljesítménybeállítások között, ahol beállítható a böngésző memóriafogyasztása. A Microsoft figyelmezteti a felhasználókat, hogy a túl kevés RAM hatással lehet a böngésző teljesítményére, és egyelőre nem ismert, hogy mikor válik a funkció a közhasználatú Edge-változatban is elérhetővé.