A II. világháború folytatása és az EU jövője Kövér László szerint

Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerint a II. világháborút nem zárták le rendesen, és ennek következményeit viseljük most. A drezdai Közép-Európa Fórumon elmondta, hogy a magyarok elvárása az, hogy az Európai Unió ne váljon háborús projektté, és az uniós politikai elit ne tegye tönkre az EU-t.

Kövér László a fórumon kifejtette, hogy a közép-európaiak gyakran szembesülnek az EU elvárásaival, de ritkán kérdezik meg őket az EU-val szemben támasztott elvárásaikról. Hangsúlyozta, hogy az EU-t nem szabadna keresztényellenes politikai erővé alakítani, és az európai keresztény kultúrát kellene az integráció alapjául tekinteni. Az EU-nak az önként szövetségre lépett, szuverén és egyenrangú tagállamokat kellene jelentenie, és minden olyan törekvés, ami a tagállamok szuverenitásának csorbítására irányul, az EU működésképtelenségével és szétesésével fenyeget.

A házelnök ismertette a magyar elképzelést egy jobb Európai Unióról, amely többek között a szerződésekben rögzített „egyre szorosabb egység” célkitűzésének eltörlését, az EU intézményei hatáskörének felülvizsgálatát, a nemzeti parlamentek szerepének erősítését, egy közös európai hadsereg felállítását, valamint az őshonos nemzeti kisebbségek szerződéses védelmét tartalmazza. Kövér szerint az EU-nak támogatnia kellene tagállamait a hatékony válságkezelésben, és az EU továbbra is a magyar nemzeti érdekek érvényesítésének és védelmének legkedvezőbb nemzetközi kerete.

Matthias Rössler, Szászország tartományi parlamentjének elnöke szerint a Közép-Európa Fórum célja a szomszédos régiók közötti párbeszéd és a közép-európai válaszok megtalálása. Kövér László a panelbeszélgetésen arról beszélt, hogy a magyaroknak Oroszországgal együtt kell élniük, mivel az ország nem fog eltűnni és nem lesz liberális demokrácia.

Jirí Drahos, a cseh szenátus első alelnöke az ukrajnai háború eltérő megítéléséről beszélt, és örömét fejezte ki, hogy a nyugati országok felhasználták a keletiek tapasztalatait. Marek Krzakala, a lengyel szejm lengyel-német parlamenti bizottságának elnöke szerint a diplomácia kudarcot vallott, és ha Ukrajna veszít, a többi ország is sorra kerülhet. Hangsúlyozta, hogy az európai országoknak meg kell egyezniük a háborúval kapcsolatos kérdésekben, különben ez fegyver lesz Putyin kezében az unió ellen.