Xi Jinping május elején látogat Budapestre

A kínai elnök, Xi Jinping több európai országba látogat május elején. A Szabad Európa szerint Xi Jinping május 5-én Franciaországba utazik, majd két nappal később Belgrádba érkezik, végül Budapestre látogat.

Xi Jinping 2009 októberében, még a Kínai Népköztársaság alelnökeként hivatalos látogatást tett Magyarországon, amikor négy napot töltött az országban. Akkoriban László Sólyom köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök fogadta, és az akkori látogatás során 15 kétoldalú megállapodást írtak alá.

Orbán Viktor miniszterelnök 2014 decemberében járt Pekingben, ahol bejelentették a Belgrád-Budapest kétvágányú vasútvonal építését, amellyel Magyarország csatlakozott az Egy Övezet, Egy Út kezdeményezéshez. A Telex által közölt Investigate Europe cikke szerint a projekt, amely tíz évre titkosított, 979 év alatt térülne meg, és a 160 kilométeres magyar szakasz 750 milliárd forintba kerülne, amelynek 85%-át a magyar állam finanszírozza kínai állami kölcsönből.

Orbán legutóbb tavaly októberben találkozott Xi Jinpinggal a Pekingben megrendezett Egy Övezet, Egy Út kezdeményezés harmadik nemzetközi fórumán.

A magyar miniszterelnök volt az egyetlen uniós vezető a találkozón, a magyar diplomácia hangsúlyozta, hogy Magyarország kelet és nyugat közötti kapcsolatot keres.

Kérdéseket küldtünk a Miniszterelnöki Sajtóiroda és a Külgazdasági és Külügyminisztérium részére, és frissítjük a cikket, amint választ kapunk.

Iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére, ha gyors és pártatlan híreket szeretne kapni Magyarországról!