Európai háború veszélye: Borrell figyelmeztetése

Josep Borrell, az Európai Unió vezető diplomatája szerint Európának fel kell készülnie egy lehetséges háborúra, mivel egy kiterjedt konfliktus a kontinensen már nem csupán képzeletbeli forgatókönyv. Az EU külügyi főképviselője kiemelte, hogy az Oroszország által jelentett fenyegetés valós, és Moszkva már hibrid támadásokkal is célba vette az uniós tagállamokat.

Borrell a Financial Times cikkében hívta fel a figyelmet arra, hogy egy fokozott intenzitású, hagyományos háború veszélye Európában reális. Az orosz katonai képességek növekedését és az Ukrajnán túli területeken – mint Moldova és Grúzia – megfigyelhető orosz katonai jelenlét erősödését említette példaként.

Az uniós vezető szerint az ukrajnai konfliktus rámutatott, hogy az EU nem fektetett elegendő forrást védelmi készültségének növelésére. Borrell ezért sürgeti a hadiipari beruházások fokozását, és egy új uniós finanszírozási eszköz létrehozását javasolja az „egzisztenciális válság” kezelésére.

Borrell figyelmeztetése szerint Európa nem feltétlenül számíthat az Egyesült Államok védelmi támogatására. Ez a helyzet vita tárgyát képezi az uniós vezetők között, különösen a védelmi kiadások növekedésének finanszírozási lehetőségeit illetően. Több ötlet is felmerült, többek között a közös védelmi kötvények kibocsátása és az uniós költségvetési szabályok módosítása.