Az USA nem törekszik Kína elszakítására, de aggodalmakat fejez ki

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter Pekingben kifejtette, hogy az Egyesült Államok nem kívánja elszakítani magát Kínától, ugyanakkor felhívta a figyelmet a túlzott ipari kapacitások problémájára.

Janet Yellen, az amerikai pénzügyminiszter hétfőn Pekingben tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Washington nem törekszik a Kínától való elszakadásra, de szorgalmazza a túlzott ipari kapacitások visszaszorítását a kínai kormány által. Yellen szerint a világ két legnagyobb gazdaságának szoros összefonódása miatt a teljes szétválás katasztrofális lenne mindkét ország számára. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok igyekszik megőrizni a kereskedelmi és befektetési kapcsolatokat, amelyek előnyösek lehetnek az amerikai munkavállalók számára, miközben diverzifikálja ellátási láncát.

A pénzügyminiszter rámutatott, hogy a kínai túlzott beruházások miatt a gyárak kapacitása túllépi a hazai keresletet, és ez a jelenség veszélyezteti az amerikai, európai, japán, valamint más feltörekvő országok piacait, mint Mexikó és India. Yellen emlékeztetett arra, hogy a múltban a kínai kormányzati támogatások által lehetővé tett olcsó acél elárasztotta a globális piacot, ami negatív hatással volt az iparágakra világszerte és az Egyesült Államokban. Kijelentette, hogy az amerikai kormányzat nem fogadja el újra ezt a helyzetet, és hangsúlyozta, hogy az ilyen olcsó kínai termékek veszélyeztethetik az amerikai és más külföldi cégek életképességét.

Yellen szerint egy lehetséges megoldás lehetne, ha Kína erősítené a fogyasztói keresletet a háztartások és nyugdíjasok támogatásával, és elmozdulna a kínálati oldali beruházásoktól. Válaszul Vang Ven-tao, a kínai kereskedelmi miniszter, Párizsban kifejtette, hogy az Egyesült Államok és Európa túlkapacitásra vonatkozó vádjai alaptalanok. Vang elmondta, hogy a kínai elektromos jármű gyártók sikere a technológiai újításoknak, a jól kiépített ellátási láncrendszernek és a piaci versenynek köszönhető, nem pedig a kormányzati támogatásoknak. Hozzátette, hogy a kínai elektromos járműipar jelentősen hozzájárul a globális éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.