Izrael hamarosan megtámadhatja Rafah városát

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy Izrael kitűzte a Gázai övezet déli részén található Rafah megtámadásának időpontját, ahol több mint 1,5 millió palesztin él.

A BBC és a Reuters szerint Netanjahu nem közölte a támadás pontos dátumát, de kijelentette, hogy "erre van is egy dátum" és a hadművelet célja a "terrorista zászlóaljak felszámolása" és a "teljes győzelem" elérése. Az izraeli kormány már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy katonai akciót tervez az egyiptomi határ melletti város ellen.

A nemzetközi közösség több tagja, köztük Egyiptom, Franciaország és Jordánia vezetői, közös nyilatkozatban figyelmeztették Izraelt, hogy a tervezett offenzíva "veszélyes következményekkel" járhat és "regionális eszkalációt" okozhat. Franciaország külügyminisztere, Stéphane Séjourné szerint szankciókkal kellene nyomást gyakorolni Izraelre, hogy több humanitárius segélyt engedjen be a Gázai övezetbe, ahol az ENSZ szerint éhínség törhet ki a terület északi részén. Séjourné emlékeztetett arra, hogy Franciaország már korábban is javasolta az Európai Uniónak szankciók bevezetését az erőszakos cselekményeket elkövető izraeli telepesekkel szemben.

Mindeközben Egyiptomban folytatódnak a Hamász és Izrael közötti tárgyalások, amelyek a túszok és foglyok cseréjére, valamint a tűzszüneti megállapodásra irányulnak. Netanjahu szerint részletes jelentést kapott a kairói tárgyalásokról, és hangsúlyozta, hogy Izrael elkötelezett céljai, köztük a túszok szabadon bocsátása és a Hamász feletti győzelem elérése érdekében.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter azt sugallta, hogy most van itt az ideje a túszokról szóló megállapodásnak, hat hónappal a Hamász elleni háború kezdete után.

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő elmondása szerint az izraeli javaslatok nem feleltek meg a szervezet követeléseinek, de hozzátette, hogy továbbra is megvizsgálják azokat. Netanjahu és a gázai háború ellen már Izraelben is sokan tiltakoznak, vasárnap több tízezres tüntetés volt a kormány ellen.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Volker Turk a múlt hónapban azt mondta, hogy a Gázába irányuló humanitárius segélyek izraeli korlátozása éheztetési taktika is lehet, amely háborús bűncselekménynek minősülhet. Az ENSZ márciusi jelentése szerint „küszöbön áll” az éhínség a Gázai övezet északi részén, míg az Oxfam arról számolt be, hogy december óta csaknem megduplázódott azoknak az embereknek a száma, akik „katasztrofális mértékű” éhezéssel néznek szembe. Izrael ugyanakkor tagadja, hogy blokkolná a segélyeket, és azt állítja, hogy a humanitárius szervezetek logisztikai hibái és a Hamász által eltérített szállítmányok miatt van élelmiszerhiány az övezetben.

Az Egyesült Államok és más nyugati szövetségesek többször felszólították Izraelt, hogy ne indítson átfogó támadást Rafah ellen, az utolsó olyan terület ellen, amely még nem került az IDF ellenőrzése alá; Washington célzottabb megközelítést sürgetett, amely minimalizálná a civil áldozatok számát. Az IDF elismerte, hogy hét segélymunkás meghalt, miután többször eltalálták a World Central Kitchen élelmiszerosztó konvoját a Gázai övezet központjában, ami – mint mondta – operatív hiba volt. António Guterres ENSZ-főtitkár februárban arra figyelmeztetett, hogy a Rafah elleni támadás „az utolsó szöget üti a humanitárius segélyakciók koporsójába", és a civilek támogatás nélkül maradnak.