Mozgalmas hét az amerikai piacokon

Inflációs adatok, jegybanki megszólalók, gyorsjelentési szezon kezdete és új cégek tőzsdei debütálása – ezek várhatók az amerikai piacokon a következő napokban.

A héten mindenki figyelme a szerdán közzétett fogyasztói árindex jelentésre irányul. Az inflációs árindex havi szinten várhatóan 0,4 százalékkal, éves szinten pedig 3,1 százalékkal nő. A havi változás a múlt havi adatokkal megegyező, míg az éves áremelkedés mérséklődhet az előző adatokhoz képest. A maginfláció növekedése is lassulni látszik, az elemzők éves alapon 3,7 százalékos emelkedést jósolnak.

A csökkenő infláció megerősítheti a piaci és jegybanki várakozásokat az alapkamat csökkentésére. A FED és a piaci szereplők három, egyenként 25 bázispontos kamatcsökkentést várnak 2024-ig, az elsőt pedig a nyárra prognosztizálják. Ha azonban a vártnál magasabb inflációs adatok érkeznek, az befolyásolhatja a kamatcsökkentési várakozásokat.

Jegybanki felszólalók

Szerdán a FED márciusi ülésének eredményeibe is betekintést nyerhetünk. A múlt heti erős munkaerő-piaci jelentés miatt a piaci szereplők különös figyelmet fordítanak a jegybanki megszólalókra, akik a friss gazdasági adatok mellett a várható monetáris politikáról is információkat adnak.

Beindul a gyorsjelentési szezon

Az amerikai vállalatok első negyedéves gyorsjelentési időszaka is elkezdődik ezen a héten. Az eToro elemzői szerint a vállalatok átlagosan 2,3 százalékos profitnövekedést és 3,4 százalékos eladásnövekedést érhetnek el. Pénteken a JP Morgan Chase, a Wells Fargo és a Citigroup, valamint a BlackRock is közzéteszi pénzügyi eredményeit. A BlackRock jelentése különösen nagy figyelmet kap a Bitcoin ETF miatt. A Financial Times szerint a korábban vártnál nagyobb profitnövekedés jöhet idén az amerikai bankoknál a Fed lassabb kamatcsökkentésének köszönhetően, és egyes hitelintézetek profit-előrejelzésüket is felemelhetik. A Bloomberg által összeállított konszenzusadatok szerint azonban a hat legnagyobb bank átlagában az elemzők 2024 első három hónapjára még mintegy 14 százalékos csökkenést várnak a nyereségben.

Új részvények a piacon

Az IPO-k iránti érdeklődés is fokozódik, több cég is tőzsdére lép a héten, köztük a Neonc Technologies, az UL Solutions és a Cleancore Solutions. A Birkenstock részvényeire is érdemes figyelni, mivel hétfőn lejár az IPO zárolási időszaka, ami árfolyamcsökkenést okozhat, ha a nagy tulajdonosok eladásra lépnek.

Igyekszik lehűteni a kedélyeket az Intel

Az Intel befektetői konferenciát tart, ahol a mesterséges intelligencia lesz a fő téma. A vállalat igyekszik megnyugtatni a részvényeseit a múlt heti veszteség és az árfolyam zuhanás után. Az Alphabet is befektetői eseményt szervez, ahol a Google Cloud Next keretében a legújabb mesterséges intelligencia fejlesztéseket mutatják be.