Hszi Csin-ping magyarországi látogatása

A Szabad Európa értesülései szerint májusban Magyarországra érkezhet a kínai elnök, Hszi Csin-ping, ami a keleti nyitás politikájának újabb állomása lehet.

Hszi Csin-ping kínai államfő május elején Franciaországba és Szerbiába látogat, majd ezt követően érkezik Budapestre. A Szabad Európa információi szerint két egymástól független forrás is megerősítette a látogatás tényét. A kínai elnök először május 5-én Franciaországba érkezik két napra, majd Belgrádba látogat, amit Alekszandar Vucsics szerb elnök február végén jelentett be, ezután érkezik Budapestre.

A kínai elnök legutóbbi magyarországi látogatása 2009 októberében volt, akkor még mint az ország alelnöke. A mostani látogatás kapcsán a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, valamint a kínai nagykövetséget is megkeresték, de egyelőre nem érkezett válasz. Amennyiben a látogatás megtörténik, az lesz a két vezető nyolcadik találkozója.

Orbán Viktor miniszterelnök legutóbb 2021 októberében találkozott Hszi Csin-pinggel Pekingben. Ekkor Orbán kiemelte, hogy Magyarország továbbra is Kína jó barátja Közép-Európában, és az együttműködéshez nagy reményeket fűznek. A találkozó után több kormányközi megállapodást írtak alá, többek között az Egy övezet, egy út kezdeményezés, az oktatási, az ipari és befektetési együttműködési programok, valamint a gazdaságfejlesztés, a digitális gazdaság és a klímavédelem területén. Azonban ezekről a megállapodásokról azóta sem ismertek részletek.

Magyarország jelentős kínai beruházásokat fogadott be, beleértve a debreceni CATL akkumulátorgyárat, a szegedi BYD elektromos autógyárat és a Budapest-Belgrád vasútvonal projektet. A Budapest-Belgrád vasútvonal magyar szakaszának összköltsége 750 milliárd forint, amelynek 85 százalékát a magyar állam kínai állami hitelből fizeti, és egy elemzés szerint 979 év lenne, mire megtérülne a beruházás. A kínai közrendvédelmi miniszter, Zhao Kezhi februári magyarországi látogatása feltehetően Hszi Csin-ping látogatásának előkészítése volt. A pénzügyminiszter, Varga Mihály nemrégiben tett kínai látogatása során kiemelte a két ország közötti növekvő pénzügyi kapcsolatokat. Ezenkívül egy megállapodás értelmében kínai rendőrök bizonyos feltételek mellett járőrözhetnek Magyarországon.

Orbán Viktor pekingi látogatása azonban nem csak a kínai kapcsolatok miatt vált emlékezetessé, hanem mert az uniós vezetők közül elsőként és eddig egyedüliként találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a háború kitörése óta. A találkozón Orbán idegesen mozgott, ami Rácz András külpolitikai szakértő szerint azt jelentette, hogy Putyin látványosan megalázta a magyar miniszterelnököt. Hszi Csin-ping a legutóbbi találkozón emlékeztetett rá, hogy 2024-ben lesz a 75. évfordulója Kína és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének, amely kapcsán új szintre lehetne emelni a kínai–magyar együttműködést.