CPAC Hungary: Külföldi újságírók elutasítása

Holland és flamand tudósítók nem tudósítanak a CPAC Hungary eseményről, miután a szervezők "no-woke zóna" politikájukra hivatkozva visszautasították a regisztrációjukat.

A hvg.hu információi szerint több külföldi újságíró, köztük holland és belga flamand televíziós és újsági tudósítók is szerettek volna beszámolni a CPAC Hungary eseményről, különös tekintettel a holland választásokon győztes, de a miniszterelnöki posztról a koalíciós tárgyalások kudarca miatt lemaradt Geert Wilders beszédére, aki a CPAC Hungary egyik díszvendége. A szervezők azonban visszautasították a regisztrációs kérelmüket, arra hivatkozva, hogy a konferencia egy "no-woke zóna".

A visszautasított regisztrációról szóló levelet Tijn Sadée holland újságíró tette közzé, melyben a szervezők azt írták: "Köszönjük, hogy érdeklődik a CPAC Hungary iránt. Sajnálattal értesítjük, hogy jelenleg nem áll módunkban regisztrációs kérését teljesíteni. [...] Várjuk Önöket a jövőbeni eseményeken, ha és amikor a szervezetük kevésbé lesz woke".

Sadée újságíró megjegyzése szerint ez tükrözi a 2024-es demokrácia állapotát. Nem csak holland és flamand tudósítók, hanem más országokból érkező újságírók, például csehek is hasonló elutasító választ kaptak. A tavalyi eseményen sem engedték be a magyar és külföldi újságírókat, és egy Guardian újságírót, aki mégis bejutott, ki is vezettek.

A CPAC Hungary eseményt 2023. április 25–26-án rendezik meg Budapesten, ahol többek között Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője és Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnöke is részt vesz. Az Egyesült Államokból érkező vendégek között lesz Markwayne Mullin szenátor, aki korábban MMA harcosként tevékenykedett, mielőtt 2013-ban képviselővé, majd tavaly szenátorrá vált, és aki a politikában is "harci készségeit használja a demokraták legyőzésére" a retorikában, ahogy Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője fogalmazott. Továbbá Andy Harris kongresszusi képviselő és Keith Self kongresszusi képviselő is meghívást kapott. Szánthó Miklós a "wokebusters" kifejezést használva hangoztatta, hogy "idén lecsapolják a mocsarat".

Ez lesz a harmadik alkalom (április 25 és 26 között), hogy a CPAC szuperkonferencia magyarországi kiadását megrendezik, melyet az Amerikai Republikánus Párt (jobb) szárnyának szervezésében tartanak. Minden alkalommal eddig Orbán Viktor miniszterelnök volt a fő előadó. A jobboldali konferenciát az Alapjogokért Központ szervezi, melyet bőkezűen finanszíroznak magyar közpénzekből.

A gyors, pontos és pártatlan hírekért Magyarországról és a világról iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!