Északi-tengeri védelmi egyezmény aláírása

Hat Északi-tengerrel határos ország írt alá megállapodást, hogy közösen védekezzenek a kritikus víz alatti infrastruktúra elleni külföldi szabotázs és támadásokkal szemben.

Az Északi-tengerrel határos államok – Belgium, Hollandia, Németország, Norvégia, az Egyesült Királyság és Dánia – együttműködési megállapodást kötöttek a régió energetikai infrastruktúrájának védelme érdekében. A megállapodás célja az együttműködés megerősítése és a biztonság növelése a kritikus víz alatti infrastruktúra területén.

Andrew Bowie, a brit nukleáris és megújuló energiaforrásokért felelős miniszter kiemelte, hogy az Északi-tenger kulcsfontosságú szerepet játszik az európai megújuló energiaforrások és a nettó zéró energiára vonatkozó törekvésekben, ezért fontos a kritikus energetikai infrastruktúra védelme.

A Dánia Éghajlat-, Energia- és Közműügyi Minisztériuma szerint az Északi-tenger egyre inkább a kritikus infrastruktúra csomópontjává válik, amely az európai országokat villamosenergia-kábeleken, gázvezetékeken és távközlési kapcsolatokon keresztül köti össze. Ennek következtében nő a szabotázs és az ellenséges szereplők nem kívánt figyelmének kockázata.

Az új északi-tengeri biztonsági megállapodás részeként az érintett országok felülvizsgálják a jelenlegi védelmi és biztonsági intézkedéseket, megosztják egymással az információkat és a tudást, valamint operatív szinten jelentik a vonatkozó információkat. A megállapodás elsősorban az ellenálló képességre és a megelőzésre koncentrál, és kiegészíti a NATO munkáját.