Amerikai napfogyatkozás és az Android új funkciója

Ritka napfogyatkozás tárult az emberek elé Észak-Amerikában április 8-án, melyet a Nemzetközi Űrállomásról is rögzítettek, miközben a Google egy új, iPhone-okon már régóta elérhető funkciót indított el az Android eszközökön.

Április 8-án Észak-Amerika lakói egy ritka napfogyatkozás tanúi lehettek, amelyre a kutatók is nagy figyelmet fordítottak. A Science Alert szerint több millió turista érkezett az Egyesült Államokba és Kanadába az esemény megtekintésére. A NASA hónapokkal az esemény előtt kezdte el az előkészületeket, hogy a Nemzetközi Űrállomás megfelelő helyzetben legyen a napfogyatkozás idején, és felvételt készítsenek róla.

A látványos jelenséget a Földtől 400 kilométerre készült felvételeken is megcsodálhatjuk, amelyeket a NASA osztott meg a közösségi médiában. Az Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) által készített animáció is lenyűgöző, melyet egy geostacionárius időjárási műhold segítségével állítottak össze. A napfogyatkozás veszélyeire hívta fel a figyelmet a hatóságok, ennek ellenére a Google keresések számában jelentős növekedést tapasztaltak a szemfájással kapcsolatban.

A technológiai újdonságok terén a Google bejelentette a továbbfejlesztett Find My Device hálózat elindítását, amely lehetővé teszi az elhagyott Android-eszközök megtalálását, még akkor is, ha azok kikapcsolt állapotban vannak. Az Engadget és a HWSW információi szerint a szolgáltatás az Egyesült Államokban és Kanadában már elérhető, és a következő hónapokban fokozatosan globálisan is igénybe vehető lesz.

Az Android-felhasználók egy alkalmazás segítségével kereshetik meg elveszett telefonjaikat és táblagépeiket, melyek még offline állapotban is megtalálhatók a térképen. A Pixel 8 és Pixel 8 Pro modellek esetében a keresés akkor is működik, ha az eszközök ki vannak kapcsolva vagy az akkumulátoruk lemerült, amit a Pixel "speciális hardverével" indokol a vállalat.

A Find My Device hálózat hamarosan a Chipolo és Pebblebee Bluetooth nyomkövetőkkel is bővül, így a felhasználók szinte bármit megtalálhatnak majd, például autókulcsokat vagy pénztárcákat. Az Android 9 vagy újabb operációs rendszert futtató készülékek támogatják a technológiát, és a jövőbeni frissítésekkel a JBL és Sony fejhallgatók is integrálhatók lesznek, valamint a Jio, az eufy és a Motorola által gyártott eszközök is.

A kompatibilis eszközök listája a jövőben biztosan jelentősen bővülni fog, és a Google újdonságát az Apple beépíti az iOS 17.5-be is, így az lmás eszközök is tudják majd jelezni, ha a Find My Device szolgáltatással kompatibilis eszközök vannak a közelünkben. Az elhagyott eszközök jelét befogó készülék helyadatait végpontok közötti titkosítás védi, és a szolgáltatás egyik további újdonsága, hogy ezentúl beállíthatók lesznek olyan privát helyszínek, ahol nem fog működni a készülékkeresés.