Elon Musk szerint hamarosan megjelenhet az emberfeletti mesterséges intelligencia

Elon Musk, a technológiai szektor egyik vezető alakja, úgy véli, hogy már a következő év végére megjelenhet az emberfeletti mesterséges intelligencia, amely minden eddiginél okosabb lehet. A The Guardian beszámolója szerint Musk szerint ez akkor valósulhat meg, ha az ágazat számítástechnikai és energiaigényei nem válnak fenntarthatatlanná.

Az emberfeletti intelligencia olyan gépi értelemre utal, amely minden feladatban felülmúlja az emberi képességeket, míg a szuperintelligencia még ennél is tovább megy: minden lehetséges feladatban jobb eredményt ér el, mint az emberiség összesített tudása. Musk korábbi jóslata szerint 2029-re valósággá válik a szuperintelligens AI.

A világ egyik leggazdagabb embere a nézeteit egy élő interjúban osztotta meg az X közösségi platformon. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár az elképzelés technológiailag lehetséges, vannak bizonyos akadályok, mint például az energiaigény növekedése és a speciális AI-tanuló chipek hiánya, amelyek korlátozhatják a fejlődés ütemét. Musk korábban már jelezte, hogy a chiphiány nehezítette a fejlesztéseket, és előrevetítette, hogy hamarosan az energiaellátás lesz a fő kihívás.

2016-ban Musk aggodalmát fejezte ki a mesterséges intelligencia fejlődésének potenciális veszélyei miatt, és ennek jegyében alapította meg xAI startupját, amelynek célja egy etikus AI rendszer kifejlesztése. Az xAI által fejlesztett Grok AI chatbotja jelenleg versenyben áll az OpenAI GPT-4 modelljével, ami jelzi Musk vállalkozásának ambícióit ezen a területen. A milliárdos jóslatainak pontosságát illetően eddig vegyesek az eredmények: korábban téves előrejelzéseket tettek többek között a Tesla autonóm vezetési képességéről és a SpaceX Mars-missziójáról is. Hasonlóan ezekhez, a Neuralink agychipes projektje is jelentős késedelmekkel halad.

Musk tevékenysége nem korlátozódik csupán technológiai innovációra; aktívan részt vesz társadalmi és politikai vitákban is. Legutóbb Brazíliában került konfliktusba egy legfelsőbb bírósági bíróval az X platformmal kapcsolatos ítéletek miatt. Nyilatkozataiban gyakran hangsúlyozza, hogy kommunikációját nem anyagi érdekek vezérlik, hanem ami szerinte érdekes vagy fontos lehet a közönség számára.