„Mindenkinek a szívét kell követnie” – Donald Trump új abortusz-szabályozást javasol

Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje, a terhességmegszakítás szabályozását a szövetségi államok hatáskörébe utalná, és általános kivételként javasolja az erőszak vagy vérfertőzés révén létrejött várandósság esetét, valamint az édesanya életét veszélyeztető terhességet.

Trump szerint az egyes szövetségi államok törvényei kellene, hogy meghatározzák a terhesség megszüntetésének jogi státuszát, ami megengedőbb vagy konzervatívabb szabályozásokhoz vezethetne. Az állásfoglalásában hangsúlyozta, hogy a szabályozásoknak tükrözniük kell az emberek döntését, amelyeket közvetlen szavazással vagy a törvényhozási folyamat során kell kialakítani. "Mindenkinek a szívét kell követnie, ami sok esetben vallás és hit kérdése" – mondta Trump. Ebben az álláspontjában megerősítést nyert a hétfői nyilatkozatában, amelyben kijelentette, hogy az abortuszpolitikát az egyes államoknak kell meghatározniuk, ahogyan azóta teszik, mióta a Legfelsőbb Bíróság 2022-ben hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade döntést.

A demokraták abortuszpolitikáját Trump radikálisnak nevezte, mivel az a terhesség utolsó szakaszáig engedélyezné a megszakítást, amit gyakorlatilag "csecsemőgyilkosságnak" bélyegez. Korábban úgy vélték, hogy Trump elnökválasztási programjában egy kompromisszumos országos abortusztilalmat fog javasolni a várandósság 15. hetétől kezdődően, azonban a hétfői nyilatkozatában elismerte, hogy ez nem rendszerszintű megoldás, és államonként nagyon eltérő helyzetet teremthet, ahol más-más hétnél lesz a határ, és egyesek konzervatívabbak lesznek, mint mások.

Hétfői közleményében Trump teljes támogatásáról biztosította a mesterséges megtermékenyítést (IVF), amely mellett, állítása szerint, a republikánusok, a konzervatív és keresztény amerikaiak túlnyomó többsége is kiáll. Mivel több állam is szigorítani akarja a korlátozásokat, a választók az abortuszjogok mögé álltak az olyan ingadozó államokban, mint Michigan, de még az olyan elkötelezetten republikánus államokban is, mint Kentucky.